Заспиването може да се окаже трудно – заради стрес, консумация на алкохол, шумове, светлина, наличие на екран в спалнята, висока температура в помещението, неудобно легло, прекаляване с кафето, преумора... Безсънието не е случайно и винаги си има причина. Невъзможността да се заспи или накъсаният сън инцидентно обикновено не са особен проблем. Същото се отнася и за проблемите със съня за определен кратък период, дължащи се на по-високо емоционално напрежение заради някакво събитие или повече работа. В останалите случаи обаче на безсънието не бива да се гледа като незначителен проблем, тъй като то може да е свързано със здравословен, който да не подозирате.

Безсънието е типично при белодробни заболявания. Астмата и безсънието например са взаимосвързани. При безсъние се получава нарушаване на циркадните ритми на съня, което причинява хормонален дисбаланс в организма, в случая се получава повишено отделяне на хормони, които провокират стесняване на просвета на бронхите. При астмата дишането през нощта е нарушено, което от своя страна рефлектира на качеството на съня – той става непълноценен, прекъсва, възможно до степен осъзнато събуждане. Събуждането през нощта може да показва склонност към астма или да насочи за нейното наличие, когато и рискът от развитие на пристъп е по-висок. Състоянието на недоспиване сутрин, въпреки нощния сън, е признак, че той е непълноценен. При влошаване състоянието при други хронични заболявания на белите дробове също е възможно да се появи този проблем.

Сред мъжете, особено след 40-45-годишна възраст, безсънието може да е признак на проблем с простатата. Позивите за уриниране през нощта накърняват съня. По принцип не е нормално, от здравословна гледна точка, сънят да бъде прекъсван от позиви за уриниране, освен при някои инцидентни ясни случаи. При уголемяване на простатната жлеза се получава такова оплакване при мъжа. Тогава отделянето на урина е незначително, което допълнително дразни, че ставането от леглото е за нищо. Наличието на болка още повече може да отнеме от качеството на съня.

Подобна изява имат и инфекциите на отделителната система, въобще при жените и проблеми с бъбреците и при двата пола. Освен позивите по малка нужда, специалистите споменават, че при болни бъбреци се появява синдром на неспокойните крака, при който е типично накърняването на съня.


Нарушеният въглехидратен метаболизъм също предизвиква често посещаване на тоалетната. Тогава към двата симптома с безсънието би трябвало да се прояви и честата и необяснима жажда. При спад на кръвната захар под нормата понякога се проявява учестено сърцебиене. Тахикардията при хипогликемия обикновено е съчетана с главоболие, което няма как да не се отрази неблагоприятно на съня.

NEWS_MORE_BOXВ легнало положение работата на сърцето е по-затормозена, което е предизвикателство за здравословното състоянието на хората със сърдечна недостатъчност. При това състояние се получава натрупване на телесна течност в белите дробове, което предизвиква тежест в стомаха, оригване и желание за изправяне за облекчаване на дишането. При подобна картина при безсъние е добре да се проведат изследвания за сърдечното здраве.

При ред заболявания, засягащи централната нервна система – в това число болест на Алцхаймер се получава комплекс от симптоми, които не позволяват заспиване в естествените за това часове. Сънят се накъсва, възможно е засегнатият да се събуди в 3 през нощта и да заспи отново чак на сутринта.


Дали проблемът идва отстрана на нервната система може да се предположи по придружаващите други симптоми. Такива са нощното изпотяване, неспокойните крака, тахикардията, конвулсиите, тревожност. В случай, че безсънието е придружено със зрителни проблеми, то срещата със специалиста не бива да се бави.

Не на последно място, безсънието може да се дължи на разстроена психика. Признак за депресия са събуждането рано сутрин, без това да е необходимо или далеч преди необходимото време за ставане. Неизпитването на нужда да се спи достатъчно без причина пък сочи за наличието на биполярно разстройство.

Безсънието е сериозен проблем. Не минава от самосебе си. Не минава от храни, чайове и други помощни средства, а изисква сериозен подход, изследвания и адекватна терапия на причините за него.