Безсънието е състояние, характерно с трудно заспиване, често будене нощем, вследствие на което страдаме от намалена концентрация и липса на отпочиналост и бодрост през деня. Оказва се, че около 30 – 50% от хората страдат от безсъние. За щастие обаче има няколко начина, с помощта на които бихме могли да преодолеем проблема...


Често наличието на светлина в стаята е причина за безсъние. При някои дори и най-малката пролука, през която влиза светлина, смущава съня им. Най-лесният начин да си осигурим пълна тъмнина в спалнята е да спим с маска на очите. Носенето на подобна маска не е толкова неприятно, колкото много от нас вероятно си мислят. Освен това аксесоарът се предлага в най-различни цветове и стилове за всеки вкус.


Освен светлината, има и други показатели, които биха могли да ни държат будни през нощта. Шумът също е често срещана причина за неспокоен сън. Подходящо средство за справяне с проблема се оказват тапите за уши. Те са сравнително евтини и изключително ефективни в подобни ситуации.


Има случаи, когато си легнем вечер, да не можем да се отпуснем веднага. Тогава обикновено ни е трудно да спрем да мислим за ежедневните проблеми. Приятен метод за преодоляване на такива състояния е слушането на музика преди лягане.


Най-добрият музикален избор в тези случаи са релаксиращите мелодии като класическа музика, пусната тихо. Когато фокусираме ума си върху спокойната мелодия, скоро с изненада ще установим, че мислите ни вече ги няма.


Друг полезен начин да спрем да мислим преди лягане е да изготвим списък с всичко, което следва да свършим през следващия ден. Вероятно звучи странно, но след като вече сме изготвили план, ще се успокоим и по-бързо ще прогоним мислите от съзнанието си.


Няма нищо по-лошо от непрекъснатото гледане на часовника, с цел да изчислим колко часа имаме за сън! Така единственото, което ще постигнем, е да се стресираме, а на сутринта ще се чувстваме уморени. Затова, когато си легнем трябва да се постараем да „изчистим“ съзнанието си от всичко случило се или предстоящо, за да може да се насладим на пълноценна почивка и да бъдем в добра кондиция през утрешния ден.