Харесва ли ви или не, акохолът е органична част от човешкото съществуване. От векове се възхищаваме на опияняващите му качества. И докато няколко чаши вино наистина могат да ни накарат да ни се доспи, в тялото се случват още много неща.

 

Преди всичко, алкохолът действа като стимулант, който наводнява мозъка с ендорфин – химикал, който ни кара да се чувстваме по-добре, по-уверени и по-приказливи. След известно време обаче превъзбуденото състояние започва да изчезва и алкохолът започва да действа като успокоително, което ни кара да изпитваме сънливост. При по-високи нива на алкохол в кръвта, този ефект дори може да стане опасен и да доведе загуба на съзнание.


 

От тук и разбирането, че преди сън една или две чашки са добре дошли. Но с развиването на съвременната наука и познанията в областта на алкохола, все повече изглежда, че ефектите за съня не са толкова полезни. Например обзорен анализ от 2013 г. върху 27 публикувани проучвания демонстрира, че алкохолът редуцира времето, от което се нуждаем да заспим, и увеличава състоянието на дълбок сън. Това обаче бива засенчено от по-интензивни нарушения на съня през втората половина на нощта.

 

Проучванията са установили, че алкохолът, консумиран дори шест часа преди лягане, може да увеличи събуждането през втората половина на съня, въпреки че консумираният алкохол вече е елиминиран от тялото.

 

Хроничната употреба на алкохол изглежда е свързана също така с повишен риск от сънна апнея, особено при пиещите, които хъркат. Обструктивната сънна апнея е нарушение, при което горният въздушен канал се стеснява или затваря по време на сън. Като резултат, дишането се прекъсва. Когато това се случи, човек се буди, след което се връща отново към сън. Подобни инциденти могат да се случат десетки, дори стотици пъти през нощта, което намалява драстично времето, прекарано в здравословен сън.

 

Пациентите, страдащи от сънна апнея, които пият две или повече напитки на ден, са с пет пъти по-голяма вероятност да бъдат замесени в катастрофа, свързана с умора, отколкото тези, които не пият. Освен това, изследванията свързват комбинацията от сънна апнея, хъркане и консумация на алкохол с повишен риск от сърдечен удар, аритмия, инсулт и дори внезапна смърт.