Неврофизиолози получиха доказателства, че дългосрочната памет се формира по време на сън.

Паметта има две форми. Краткосрочна, която продължава няколко минути. Тя е  неустойчива, информацията бързо се забравя, поради въздействието на външни фактори. Механизмът й на действие е свързан с движението на нервните импулси по мрежата неврони. Дългосрочната памет е за цял живот. В нейното формиране участват определени групи гени и синтез на белтъците.


Хипотезата за ролята на съня при формирането на паметта не е нова. Неврофизиолозите предполагат, че по време на съня се получава преход на информацията от краткосрочната памет към дългосрочната. Този процес се нарича консолидация. За това обаче доказателства все още няма.


Доказателства на ниво активност на мозъка чрез елекроенцефалограма получават Мишел Цугаро и екипа му от Националния център за научни изследвания в Париж. Те установяват връзката между процеса на консолидация  на паметта с комплекс на острите вълни, това са характерни колебания на хипокампа.  

При експеримент учените установили, че след процес на обучение, в часовете на сън кората и хипокампа, анатомична област в мозъка, са активни.

По време на сън в хипокампа се налюдават силно изразени повтарящи се комплекси от остри вълни при енцефалограмата, което говори за активността на процеса.

С поредица опити учените установяват, че при внасяне на външни дразнители паметта е нарушена. Докато се запазва паметта, която обслужва ежедневните навици, проблем се оказва запаметяването и придобиването на нови навици.

За първи път учени успяват да блокират прехода на информация от краткосрочната към дългосрочната памет и макар и частично да докажат съществуването на процеса на консолидация.

Материалът е публикуван в списание Nature Neuroscience.