Особен вид нарушение на съня, спадащо към групата на т.нар. парасомнии, характеризиращи се с настъпването на нежелани събития по време на сън, е т.нар. поведенческо разстройство, настъпващо по време на REM-фазата на съня.

 

REM-свързаното поведенческо нарушение на съня е състояние, при което сънуващият извършва действия, които настъпват в неговия сън. Тези сънища обикновени са изпълнени с действие. Могат да бъдат дори и насилствени. Характерът на епизодите обикновено се влошава с времето. В началото те могат да включат минимална активност на сънуващия. По-късно обикновено придобиват по-насилствен характер. Състоянието обикновено се игнорира в течение на години. В някакъв момент обаче може да стане причина за нараняване както на самия сънуващ, така и на неговия партнъор в леглото.


 

Този вид парасомния често може да се сбърка със състоянието на сомнамбулизъм или нощните кошмари. При тези заболявания обаче, спящият често се чувства объркан след събуждане. Обикновено е необходимо време, за да се събуди напълно. За разлика от тези случаи, хората, страдащи от REM-свързано поведенческо разстройство, обикновено се събуждат бързо. Веднъж събудени, те често могат да пресъздадат в детайли съдържанието на техния сън.

 

Детайлите от съня често се пресъздават и в необичайното поведение на сънуващия. Те могат да включат:

  • Викане или крещене;
  • Използване на ругатни;
  • Мятане в леглото;
  • Сграбчване;
  • Удряне с юмрук или ръчкане;
  • Ритане;
  • Скачане

Например, човек, страдащ от този вид парасомния може да сънува, че играе футбол. В този случай той може да се „изстреля” от леглото си в опита си да хване топката. Друг възможен сценарий е бягството от определен нападател, което също може да резултира в падане от леглото.

 

Хората, страдащи от този вид парасомния рядко се разхождат, отварят очи или излизат извън спалнята. Всички тези неща са по-характерни за хората, страдащи от сомнамбулизъм. REM-свързаното поведенческо разстройство не е свързано с ядене или пиене по време на сън. Епизодите не включват сексуална активност или ходене до банята.

 

Епизодите на този вид парасомния възникват по време на REM съня (т.нар. rapid eye movement sleep). Нормално сънят включва няколко фази на REM-сън. Епизодите на REM-сън възникват на всеки 1,5-2 часа всяка нощ. Това показва, че първият епизод на този вид парасомния може да възникне около час и половина след заспиване. Епизодите могат да продължат до събуждането сутрешно време. Средно около четири епизода могат да се наблюдават за една нощ. Честотата на пристъпите е вариабилна като те могат да са и изключително на рядко – например един на седмица или на месец. Обикновено не настъпват по време на дрямка.

 

Само по себе си това нарушение на съня не води до повишена сънливост през деня. Често обаче неговата поява се асоциира и с други сънни разстройства, в това число сънна апнея, периодични движения на крайниците, нарколепсия, които от своя страна са свързани с повишена сънливост денем.

 

Епизодите на REM-свързаното поведенческо разстройство на съня често нарушава съня на партнъора в леглото. Това често се оказва и причината за осъзнаване на проблема. Хората, страдащи от това състояние, не са по-агресивни от останалите хора, когато са в будно състояние. Това разстройство се приема за чисто медицинско заболяване, без да има психиатрична компонента. Хората с този вид парасомния нормално нямат подлежащ психичен проблем.

 

REM-свързаното поведенческо разстройство на съня възниква най-често сред мъжкия пол, като най-уязвима се оказва възрастта след 50г. Рядко се наблюдава сред жените и децата. Заболяването засяга около 1 % от хората. Често се открива в асоциация с някакво неврологично заболяване – Паркинсонова болест (33%), мултисистемна атрофия (90%). Хората, страдащи от това нарушение на съня имат по-висок риск от развитие и на друго сънно разстройство – нарколепсия, периодични движения на крайниците, сънна апнея.

 

Фактори, които увеличават интензивността на REM-фазата на съня също могат да допринесат към поява на епизодите на това разстройство – алкохолна абстиненция, сънна депривация, тумори на мозъчния ствол, инсулт, употреба на определени медикаменти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Диагнозата на това заболяване включва подробен разказ, най-вече от страна на партнъора, за епизодите по време на сън. Наложително е и изследване на неврологичния статус на пациента, както и провеждането на полисомнографско изследване с видеозаснемане.

 

Терапията включва прилагането на медикаменти – в това число клоназепам, както и обезопасяване на средата за сън, избягването на определени медикаменти и алкохол, осигуряването на достатъчно количество нощен сън и лекуването на други налични, свързани със съня, разстройства.