• Синдром на Клейн-Левин

Много от нас нямат търпение да дойде онзи магически ден, когато ще можем да поспим поне с час повече. Можете ли да си представите обаче да спите 23 часа? Ами, 23 часа всеки ден в продължение на няколко поредни седмици? Всъщност, това е напълно възможно, стига да притежавате рядко разстройство на съня, познато като синдром на Клейн-Левин. Въпреки че другото му име е синдром на „Спящата красавица“, разстройството засяга основно 15-годишни момчета, като симптомите продължават около 8 години. В периодите на сън е много трудно да бъдат събудени, а когато това стане, те изпитват силен глад, натрапчиво поведение, повишено сексуално желание, объркване, апатия, халюцинации и понякога поведение, характерно за децата.

  • Сънна парализа

По време на сън тялото преминава през етапи на REM и NREM. По време на REM се увеличава мозъчната активност, подобно на будните състояния, което кара хората да сънуват. Тогава моторните движения на тялото са естествено „парализирани“, така че сънуващият да не може да реализира сънищата си поведенчески. Сънната парализа е друго разстройство, по време на което човек се събужда, докато е в състояние на REM, но тялото му все още не може да се движи. Сякаш парализирането не е достатъчно плашещо, много хора съобщават за зрителни и понякога слухови халюцинации, както и интензивни чувства на страх, паника и недостиг на въздух.

 


  • Поведенческо разстройство по време на REM

Това разстройство възниква, когато тялото не се парализира по време на сън, позволявайки на сънуващия да реагира на сънищата поведенчески. Проблемът може да се окаже притеснителен както за сънуващия, така и за партньора му в леглото, тъй като някои физически реакции могат да са застрашаващи за здравето им. Такива действия включват не само крещене и писъци, но и ритане, удряне, скачане от леглото и дори бягане.

 

  • Синдром на експлодиращата глава

Синдромът може и да звучи като състояние, измислено от холивудски сценарист за някоя научно-фантастика, но феноменът е съвсем реален. Също така, за разлика от някои от другите изброени разстройства на съня, този не представлява точно това, което предполага името му – ничия глава не избухва буквално. Хората, страдащи от него, изпитват слухови халюцинации, когато започнат да заспиват: например изключително шумни и стряскащи звуци, наподобяващи изстрел или гръм. Въпреки че сам по себе си синдромът не застрашава здравето на пациента, последният може да развие тревога и дори инсомния.

 

  • Фатална инсомния

Фаталната инсомния е състояние, което започва с трудности при заспиването в една нощ, след което се увеличава постоянно, докато в рамките на няколко месеца пациентът вече не може да спи въобще. Липсата на сън не е пряката причина, която може да се окаже фатална, както предполага името на състоянието, ами последващите необичайни функции на автономната нервна система, водещи до трудно регулиране на кръвното налягане, сърдечната честота и телесната температура. Разстройството може да продължи от 6 месеца до 3 години с почти неизбежна прогресия към кома и смърт, като средната продължителност на преживяемост е 18 месеца.