Сънотворните лекарства са ефективно средство за подобряване на съня, към което се насочват милиони от хората с хронично безсъние. Дори високата им ефективност срещу безсънието обаче невинаги е достатъчно добра компенсация за многото странични ефекти на тези медикаменти. И след като хроничните проблеми със съня са признати за социално значим проблем в много страни, все по-важно става да се изясни цената, която плащаме, за да подобрим съня си чрез сънотворни лекарства. Цената, изразяваща се в сериозните последствия от страничните им ефекти.

 

Сънотворните не са чудодейни медикаменти и запознаването със страничните ефекти от действието им е задължително за всеки, дори когато се приемат по лекарско предписание. Рискът от развитие на зависимост е най-популярният от възможните нежелани ефекти. Но има още няколко.


 

Постоянна сънливост през деня
Повечето от хората, които за първи път приемат сънотворно лекарство, съобщават за сериозна сънливост на следващия ден. Тя често е придружена от трудно концентриране на вниманието, обърканост и забавени реакции. Организмът успява да се адаптира към такива състояния и мозъкът успешно притъпява усещането за сънливост при системна употреба на съностворни. Притъпеното усещане обаче не означава, че страничният ефект е преодолян. Той е траен и не бива да се подценява.

 

Халюцинации и кошмари
Блокирането на определени мозъчни центрове под влияние на някои сънотворни може да реши един тип проблеми със съня, като безсънието и трудното заспиване, но може да отключи други. При продължителна употреба на сънотворни се установява зачестяване на оплакванията от кратки дневни халюцинации или неспокоен сън с кошмари.

 

Влошаване на сънната апнея
За хората, при които проблемите със съня са провокирани от сънна апнея, приемът на сънотворни може да влоши и двата проблема. Сънната апнея се провокира от блокиране на въздухоносните пътища по време на сън, а седативният ефект на някои сънотворни може допълнително да отслаби мускулния тонус и да влоши проявите на апнеята.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Повишен риск от деменция
Много проучвания от последните години асоциират прекомерния прием на приспивателни с повишен риск от трайна дегенерация на мозъчната дейност и развитие на различни форми на деменция, включително болест на Алцхаймер. За рисков фактор се счита приемът на този тип медикаменти за повече от три месеца.

 

Всички тези странични ефекти са повод злоупотребите със сънотворни да се разглежда като проблем с широко обществено значение, а допълнителен повод за тревоги дават статистическите данни, според които над 4% от хората над 20-годишна възраст в световен мащаб са потребители на такива продукти.

 

Сънотворните трябва да се разглеждат като последен избор за решаване на проблемите със съня. Към приема им трябва да се пристъпва, едва когато са изпитани всички природни средства за подобряването му. Освен това е задължително сънотворни медикаменти да се приемат само след лекарско решение и само за краткосрочно овладяване на сериозни нарушения на съня.