Проблемите със съня са много разнообразни и разпространението им в забързания 21-ви век е рекордно за историята на човечеството. И докато за много хора, измъчвани от хронично безсъние, е трудно за заспят преди 2-3 часа нощес, то други се будят принудително тогава, бидейки част от тези, страдащи от често събуждане през нощта.

 

И в двата случая сънят се оказва недостатъчен и в дългосрочен план може да има редица негативни последствия. Дългосрочното подобряване на съня при тези хора изисква да се елиминират причините за проблемите със съня. В случаите на често събуждане през нощта може да се откроят няколко такива.


 

Напредването на възрастта
Напълно нормално е моделът и качеството на съня ни да се променя с хода на годините. Факт е, че възрастните хора едновременно заспиват по-трудно и са склонни да се будят по-често през нощта. Причина за това са възрастовите промени в хормоналната секреция и в неврологичните функции. От една страна те водят до по-ниски нива на мелатонина и трудности със заспиването вечер. От друга страна, водят до съкращаване фазата на дълбокия сън, което прави съня при възрастните хора по-повърхностен и той често се прекъсва нощем. 

 

Твърде топла или студена спалня
Проследяването на причините за честото събуждане нощем може да доведе и до неочаквани открития. Сред най-подценяваните фактори, влияещи на качеството и продължителността на съня, е температурата в спалнята. Според експертите оптималните градуси за спалното помещение са в границите между 17 и 19.

 

Рефлукс
Честото събуждане през нощта може да е провокирано и от здравословни фактори. Гастроезофагеалният рефлукс, или киселини в стомаха, е типичен пример за това. Счита се, че поне 80% от хората с рефлукс имат проблеми със съня, които най-често се изразяват в трудно заспиване или неколкократно прекъсване на съня. Типичен симптом, по който да се заключи, че причина за честото събуждане през нощта е именно рефлуксът, са неприятният вкус в устата и паренето в гърлото при събуждане.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Сънна апнея
Това е най-честата причина за често събуждане през нощта, провокирано от здравословни проблеми. Събуждането тук е защитен механизъм, резултат критично разреждане на дишането и от намаляването притока на кислород към мозъка. Това е една от сериозните причини за често събуждане през нощта, която изисква по-комплициран подход. Средства за успешно овладяване на сънната апнея и подобряване на съня обаче има.

 

При всички случаи на често събуждане през нощта е желателно да се търсят природни и безопасни средства за подобряване на съня. Те може да включват промени в хранителния режим или физическата активност, в интериора и отоплението на спалнята и др. Само когаот подобни мерки се окажат неефективни, може да се разчита на сънотворни средства, предписани от специалист.