Ако обичате да спите, както майка ви е родила, най-вероятно сте малцинство. Въпреки това някои изследвания ни информират, че спането на голо си има своите плюсове. Ето и част от тях:

 

Подобрява съня


 

Тялото е естествено програмирано да редуцира температурата си преди да започне състоянието на сън. Облеклото обаче може да затрудни този процес, удължавайки по този начин времето, необходимо на организма да се приготви. Спането без дрехи освобождава тялото от тази тежест, помагайки му да регулира по-свободно температурните колебания. Изследване, което свидетелства в подкрепа на тази тема, е проведено от Центъра за изследване на съня към Университета на Южна Австралия.

 

Подобрява фертилността

 

Може би една от най-привлекателните причини да спите голи всъщност касае гениталиине. Носенето на бельо задържа влага, което позволява на бактериите да процъфтяват и евентуално да доведат до някои инфекции. Не на последно място, според проучване върху 500 двойки, мъжете, които не само не носят бельо през деня, но и спят голи, се радват на по-високо качество на сперматозоидите. Публикацията се намира в списание Andrology от 2016 г.

 

Подобрява интимните отношения

 

Говорейки за генитално здраве, няма как да не споменем, че сънят е добър и за интимните отношения. Близостта, която не е опосредствана от дрехи (т.е. контактът кожа в кожа), стимулира повече производството на окситоцин, което от своя страна намалява тревожността и кръвното налягане и подобрява имунната система. Анекдотично, хората, които спят голи, съобщават, че имат по-щастливи отношения от тези, които спят в пижами или някакъв друг вид облекло, информират ни от Medicaldaily.com.

 

Подобрява метаболизма

 

Изследванията на Националния институт по здравеопазване (NIH) показват, че ако спите голи, наред с други начини за поддържане на тялото хладно през нощта (като например използването на по-тънко покритие), може да ви помогне да отслабнете, тъй като това повишава метаболизма и съответно гори повече калории: докато тялото губи по-бързо температурата си при студено състояние, като това задейства механизъм на обратна връзка, чиято цел е да повиши метаболизма, за да се поддържа постоянна телесна температура.