Спиртните напитки намаляват ефективността на един от гените, които контролират съня. До този извод стигат учени от университета в Мисури-Колумбия след проведени лабораторни изследвания за действието на високите нива на алкохол върху съня.

 

Дори само една нощ на запой може да затрудни съня до края на живота ни, подчертават изследователите. Те са изчислили, че четири питиета наведнъж са достатъчни да повредят въпросния ген. Този резултат е неочаква дори за самия научен екип.


 

Един от всеки шест възрастни в САЩ употребява алкохол поне четири пъти месечно според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

 

Новото изследване не само показва как употребата на спиртни напитки може да доведе до нарушение на съня, но и разстройствата на съня могат да доведат до алкохолизъм.

 

„Безсънието е сериозен проблем за зависимите от алкохола“, споделя водещият автор на изследването проф. д-р Махеш Такар.

 

Неврологът обяснява, че хората, прекаляващите с питиетата, още на втория ден след алкалкохолната сесия, започват да страдат от безсъние. И това ги кара да консумират спиртни напитки още повече, което създава опасен "порочен кръг".

 

Склонността към алкохолизъм е модел на консумация на спиртни напитки, който води до достигане на концентрацията от 0,08 грама или повече в кръвта. Тази концентрация при жените се получава средно след четвъртата чаша, а при мъжете – след петата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Добре известни са краткосрочните рискове, когато става дума за прекомерна употреба на алкохол. Такива са проблемите със зрението, понижената координация, загубата на памет и нарушаването на преценката.

 

Няколко скорошни проучвания потвърждават и дългосрочните последици от тежкото пиене.

 

Изследване, проведено от университета Loyola Marymount в Лос Анджелис, е установило, че тийнейджърките, които употребяват често спиртни напитки, имат по-ниска костна маса и не могат да достигнат максималната костна плътност в сравнение с техните връстници.

 

Друго американско проучване заключава, че прекомерното пиене при тийнейджърите може да повлияе на развитието на мозъка и да доведе до слаба памет в зряла възраст.