Сънят е жизнено важен както за физическото, така и за психическото ни здраве. Лишаването от сън води до много краткотрайни и дълготрайни ефекти върху здравето.


Според доклади на центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ хората не трябва да са будни повече от 17 часа за денонощието, за да може организмът да функционира нормално. Направени са експерименти, в които да се провери колко часа без сън може да издържи човек.

 


Нуждите от сън са различни при всеки. Те варират в зависимост от възрастта. Така например децата се нуждаят от два пъти повече сън отколкото възрастните. Въпреки всички проучвания и провеждани експерименти все още не се знае колко най-дълго човек може да оцелее без сън.


Според информация от 2010 г. настоящият световен рекорд за най-дълго време в будно състояние е на човек, който е издържал 266 часа без сън. Това са 11 дни.

 

Най-известният експеримент с лишаване от сън е от 1964 г., когато гимназист от Калифорния решава да се подложи на това приключение. Той издържа 264 часа без сън. В края на единадесетия ден той започнал да става параноичен и да халюцинира. Години по-късно той съобщава, че се е възстановил без никакви дългосрочни последствия.

 

Може ли липсата на сън да е фатална? При определени условия – да. Така например липсата на сън увеличава риска от инциденти на пътя, при работа с машини и други услуги, които изискват висока концентрация.

 

Какво става след 24 часа липса на сън? Повечето хора започват да усещат ефекта от липсата на сън точно след 24 часа. Центърът за контрол и превенция на заболяванията твърди, че 24 часа лишаване от сън се равняват на 1‰ алкохол в кръвта.
Ефектите на лишаване от сън за 24 могат да са: сънливост, раздразнителност, загуба на памет и концентрация, нарушена координация, нарушена преценка, краткосрочна загуба на памет, намален мускулен тонус и др.