Комарите от рода Aedes aegypty са основните преносители на вируса зика, който причинява катастрофална микроцефалия у деца, родени от заразени майки. Едва по-рано тази година става ясно, че вирусният причинител може да се предава не само от комар на човек, но и от човек на човек при сексуален контакт.
 
Макар заболяването все още да се приема за причинено от ухапване от комар, нови изследвания разкриват, че вирусът може да преживява седмици и дори месеци в кръвта на заразените и да се предава от чрез контакта с телесни течности - семенна течност и вагинални секрети.
 
Потвърдените до сега методи на заразяване включвали само пренасяне на вируса от комар към човек, от човек към комар и от майка към нероденият и още плод. Новооткритата способност на заболяването да се предава и между хората чрез полов контакт разкрива опасността от разпространяване на опасното заболяване по целият свят.
 
Основният проблем на заболяването е, че при повечето хора то протича без отличителни симптоми. Най-често се разбира, че жените в детеродна възраст са заразени едва след като детето им се роди с характерната за заболяването тежка микроенцефалия – вродена малформация, при която обиколката на черепната кутия изостава в развитието си и е около два пъти по-малка от нормата.
NEWS_MORE_BOX
 
Според изследвания от огнището на заболяването – Южна Америка, в Колумбия 47% от потвърдените случаи на зика са в резултат на полово предаване на заболяването, в Бразилия са 38%. В САЩ, където тази година се очаква бум на заболяването се вземат крути мерки само срещу насекомните преносители.
 
Специалистите предупреждават всички жени в детеродна възраст и всички мъже желаещи да станат бащи – необходимо е изключително внимание за избягването на заразната болест. Половите контакти с лица пътували в Централна или Южна Америка през последните 6-18 месеца са силно непрепоръчителни, дори с използването на предпазни средства. Налични са ефикасни тестове (на кръв и урина), които могат да определят дали човек е преносител на вируса преди да се пристъпи към сексуални отношения.