Дори и в 21 век, малко се знае за либидото на жената. Със сигурност обаче то се променя в хода на менструалния цикъл, така както ред други аспекти на женската физиология и психика. Либидото на жената има два пика - в средата на месечния цикъл (около овулациятa) и още един преди самия мензес. Те са различни по характер и строго свързани с хормони.

Два от тях, корелиращи с половото влечение, са естрогените и тестостерона. Първият обикновено се асоциира с агресивността и похотливостта у мъжете. Той обаче е налице и у нежния пол, продуциран от яйчници и адренални жлези, естествено в много по-ниско ниво. Дори и малко, той игаре важна роля в ред аспекти от физиологията и качеството на живот - включително половото влечение и сексуалното задоволяване.

Тестостеронът контролира нервни вериги в мозъка, отговорни за либидото. Естрогените изострят сетивата - зрение и слух. Двата хормона се комбинират и ако при мъжете водещи са желанието и похотливостта, то жените преценяват всяка ситуация. Сетивата им помагат да определят дали партньора е подходящ или дали половия контакт е уместен в даден момент. Спадането на либидото у жената може да се дължи на стрес или депресия, бременност, менопауза, хормонални вариации.


Много жени игнорират тези оплаквания, дори не ги смятат за такива или напротив - за нещо, което просто се случва и на даден етап няма да се промени. Умората, отговорността и задълженията на работното място и вкъщи, нерационалното хранене и неадекватната физическа дейност се отразяват на сексуалността. Не рядко тя остава на последно място.