Причината, жените да мастурбират по време на секс е, че те изпитват по-рядко оргазъм отколкото техните партньори. Според данни само 18% от жените могат да достигнат до върховия момент единствено от проникването. Огромната част от тях се нуждаят от друга форма на стимулация. Жени съобщават също, че причината не е в мъжете, а защото те сами знаят кое би ги накарало да стигнат до кулминацията.

 

Факт е, че жените мастурбират много. Според проучване на 1200 жени 81% от тях са мастурбирали в даден момент от живота си. Нещо повече – средно те го правят приблизително два пъти седмично. Жените съобщават също, че около 30% от тях предпочитат мастурбация пред секс, за разлика от мъжете, които били 21%. В изследване от Националното проучване за сексуално здраве и поведение през 2009 г. твърди, че само 64% от жените съобщават за оргазъм по време на секс, в сравнение с мъжете.


 

Експерти също обобщават, че чрез мастурбацията не само жените, но и мъжете научават повече за телата си и сексуалната си реакция, както и двата пола стават по-запознати с точките на удоволствие. Според тях жените мастурбират между 2 и 4 пъти месечно, а мъжете от 4 до 9 пъти за месеца. Те заключват, че дори жените, които мастурбират по време на секс до достигане на оргазъм имат по-голямо сексуално и семейно удовлетворение, от жените, които не го правят.


Мастурбацията може да се прави както мануално, така и с някои помощни средства. Подобна стимулация невинаги води до оргазъм. В някои от случаите жените не успяват да достигнат до края, а просто повишават чувството за наслада и удоволствие. В едно от проучванията се твърди, че около 56% от участниците водят по-пълноценен оргазъм заради мастурбацията. Но всичко е на кантар – невинаги мастурбирайки е по-добре. Понякога задоволяването само с партньора е напълно достатъчно. Всичко е въпрос на лично предпочитание и усещане.