Независимо дали става въпрос за вътрематочно устройство, хапчета, ваксина или имплант, контролът на раждаемостта е интегрална част от живота на жената. Според ново проучване, проведено от Bustle Trends Group, върху 226 жени с различна сексуална ориентация на възраст 18-34 години, 57% заявяват, че се чувстват по-активната страна за въпроси относно бременност и полово предавани болести, а 54% желаят техният партньор да се ангажира повече. Само 39% от жените споделят, че половинката им е еднакво заинтересована от съответните теми.

 

Когато говорим конкретно за контрол на раждаемостта, в момента не са налични много опции, от които мъжете да се възползват, извън нещо драстично като вазектомията (хирургическа процедура за мъжка стерилизация) - мъжки контрацептиви просто все още не съществуват. В този ред на мисли, мъжете често биват обвинявани за бавния прогрес в тази насока и съответно за факта, че жените все още понасят по-голямата част от тежестта на раждаемостта.


 

В края на 2016 г., например, голямо клинично проучване на хормонален контрацептив при мъжете беше спряно заради опасения от сериозни странични ефекти. Жените обаче живеят със страничните ефекти от контрола на раждаемостта в продължение на десетилетия. Означава ли това, че съществуват полови предразсъдъци, които определят съдбата на жените по този въпрос? Отговорът всъщност е малко по-сложен и опира до базови биологични различия.

 

На първо място, съществува различен анализ на риска, когато става въпрос за мъжете. Когато жените употребяват контрацептиви, те балансират рисковете на лекарството срещу рисковете от забременяване. Все пак самата бременност е носител на рискове – дори животозастрашаващи такива. В случая обаче става въпрос за здрави мъже, които няма да понесат никакви рискове от бремеността. Само за справка, страничните ефекти от проучването включвали сериозна форма на акне, промени в настроенията, депресия и дори едно самоубийство.

 

И въпреки това повече от половината мъже били положителни, че биха използвали контрацептива, стига да се пусне на пазара, съобщава CONRAD (научно-изследователска организация с нестопанска цел, която работи за подобряване на репродуктивното здраве на жените). Последното обаче не е лесна задача. Докато жените произвеждат по една яйцеклетка месечно, мъжете произвеждат милиони сперматозоиди непрекъснато: в първия случай жените могат да се възползват от обичайния си месечен цикъл и хапче за контрол на раждаемостта, но във втория не съществува нищо подобно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Налице са няколко хормона, участващи в менструалния цикъл, и модулирането само на един от тях може да наруши плодовитостта, без да има огромен ефект върху останалата част от женското тяло. В контраст на това, при мъжете прекъсването на един хормон - тестостерон - може да окаже драматичен ефект върху организма, така че е много по-трудно да се направи безопасно и ефективно мъжко контрацептивно хапче.

 

Докато науката не напредне и снабди мъжете с поне толкова ефективни и сигурни възможности за контрол на раждаемостта, колкото съществуват при жените, налице е един метод, от който мъжете не само могат, но и трябва да се възползват – използването на презервативи. За съжаление, презервативите не са толкова ефективни, колкото другите методи: когато се използват правилно, те са само около 85% ефективни при предотвратяването на бременност.

 

Това обаче не е единственият начин един мъж да понесе отговорност. В края на краищата той следва да бъде проактивен по отношение на тестовете за полово предавани болести и да прояви отвореност заедно с партньорката си спрямо различните варианти за контрол на раждаемостта.