Сексът е много повече от удоволствие, тъй като не само подобрява съня, облекчава стреса и изгаря калории, но има и други причини, поради които той трябва да бъде редовен. Направени са и проучвания, според които хората, които имат сексуални взаимоотношения повече от 3 пъти седмично, са по-здрави, по-млади и дори живеят по-дълго от тези, които нямат. Ето и някои други причини, поради които сексът трябва да се прави всеки ден.

 

Сексът насърчава имунната система


Изследователи от Университета Уилкс в Пенсилвания открили, че хората, които правят секс поне два пъти седмично, са освобождавали повече антигени като имуноглобулин А, който е отговорен за укрепване на имунната система. Проучванията показали, че участниците, които правили секс поне веднъж или два пъти седмично, са имали 30% по-високи нива от този антиген. Това помага за преборване с настинките и грипа. Затова специалистите препоръчват сексът да се прави по възможност дори всеки ден.


Сексът намалява кръвното налягане

Проучване от 2005 г. установи, че хората, които имали полови взаимоотношения, са имали по-ниско кръвно налягане и по-добри реакции при стрес, отколкото хората, които не са. Сексът също предотвратява инсулт и сърдечни пристъпи. Друго проучване пък установи, че благодарение на секса, мъжете били 45% по-малко склонни да имат сърдечносъдови заболявания.


Сексът намалява риска от рак на простата

Според изследване на Медицинското училище в Харвард на над 30 000 участници в продължение на 20 години, мъжете, които еякулират по-често, поне 21 пъти месечно, намаляват риска от развитие на рак на простатата с 22%. Други проучвания твърдят, че мъжете между 20 и 50 години, колкото повече еякулират, толкова по-малко вероятно е да развият рак на простатата


Сексът намалява менструалните спазми

Според проучвания оргазмите могат да блокират болката и менструалните спазми. Това се дължи на факта, че по време на оргазъм тялото освобождава окситоцин и допамин, както и ендорфини, които облекчават болката. Освен това сексът може да помогне за регулацията на менструалния цикъл.