Сексът осигурява много ползи за здравето, а ако се спре да се прави, то може да настъпят някои промени на психическо и физическо ниво. Преустановяването на секса може да направи човек да се чувства по-тревожен. Причината е, че по време на секс се отделят хормони на щастието и любовта, а когато дълго време не се прави секс, количеството на тези хормони намалява. Затова активният полов живот допринася за щастието и за намаляване на безпокойството.


Смята се, че ефектът от секса трае 2-3 дни след това. Ако след тези дни не се осъществи полов контакт, е много вероятно да се загуби част от удовлетворението от връзката и да настъпят по-лоши отношения между двойките. Затова тези, които правят секс редовно – поне 2 пъти в седмицата, са най-щастливи и изграждат доверие и разбирателство помежду си.


Ако се спре правенето на секс и ако мъжете еякулират по-малко от 7 пъти месечно, при тях има повишена склонност от развитието на рак на простатата. При тях е два пъти по-висок рискът от еректилна дисфункция. Жените може да имат по-болезнен менструален цикъл.


 

Оргазмът може да помогне и за отделянето на хормони, които да облекчат болки в главата, гърба и краката, но и да помогнат за намаляване на болките при артрит. Също така, хората, които правят секс веднъж в месеца или дори много по-рядко, са предразположени на сърдечни заболявания, повишено кръвно си налягане, спрямо тези, които го правят всяка седмица. И още – редовният секс е свързан с подобрена памет.
 

Ако не се прави достатъчно секс, имунната система отслабва, в резултат настинките и вирусите стават често състояние. Редовният секс повишава нивата на имуноглобулин А. Въпреки това обаче, сексът повече от 2-3 пъти седмично води до понижаване нивата на имуноглобулин А (IgA). Не бива да се прекратяват половите отношения, защото е много по-вероятно да се страда от безсъние, тъй като няма да се освобождават необходимите хормони.


И не на последно място, сексът може да поддържа тялото във форма, тъй като се изгарят около 5 калории в минута, а това е приблизително равно на бърза разходка.