Презервативът може да се използва само и единствено веднъж. Той не трябва да се мие, след което да се използва отново. Причината е, че повторното използване на презервативи, увеличава вероятността да се скъса при полов акт. Така те не са ефективни и се повишава риска от нежелана бременност или инфекции и заболявания, предавани по полов път.

 

Ако те се измиват на течаща вода, при употреба може да се изхлузят или да доведат до нежелани последствия. Сапунът и водата всъщност не убиват всички микроорганизми, намиращи се в презерватива, но дори правят латекса по-податлив на скъсване.


 

Центровете за контрол и превенция на заболяванията са отправили призив към хората да не мият или използват повторно кондомите. Според тях презервативите могат да спрат разпространението на повечето болести, които се предават по полов път. Сред тях са хламидия, гонорея и сифилис. Кондомите обаче са напълно ефективни само, когато се използват съгласно инструкциите. Неправилната употреба като повторно използване или измиване с вода намалява защитния им ефект. Специалистите съветват те винаги да се използват по начина, по който производителят е указал.

 

Въпреки това, някои изследвания показват, че има хора, които не използват презервативите правилно. В серия от проучвания се установява, че някои използват един и същ презерватив по време на няколко сексуални акта. 

 

Според специалистите може да има някои причини кондомите да бъдат използвани по няколко пъти. Една от тях е цената, тъй като по-качествените, са по-скъпи. Друга причина може да бъде това, че партньорите нямат налични други презервативи. Не на последно място е и неразбирането на важността на презервативите и това, че те могат да предотвратят както нежелана бременност, така и да се предадат полови болести. Въпреки това, нито една от тези причини не е достатъчна презервативът да се използва повторно или да се мие с вода и сапун.