Връзката между секса и съня може да изглежда особено смущаваща за жените. Факт е, че независимо по кое време на деня правят секс и колко страстен е той, те почти винаги се оказват последният буден партньор в леглото. Склонността на мъжете да заспиват притеснително бързо след секс е добре познат феномен, а проучване на Ню Йоркския университет търси подлежащите причини за появата му. Проучването е част от специална програма на университета за разясняване на междуполовите различия по отношение на секса.

 

Едно от основните изисквания за постигане на пълноценен оргазъм по време на секс е превъзмогването на тревогите и психическото напрежение. Постигането на такова състояние може да обясни склонността към бързо заспиване след секс, но не можe да разясни причините за междуполовите различия. За да ги установят, американските учени се налага да задълбаят още малко и да достигнат до биохимичните особености на оргазма.


 

Установяват, че по време на еякулация в мъжкия мозък се отделя коктейл от биоактивни вещества, включващ норадреналин, серотонин, окситоцин, вазопресин, азотен оксид и един ключов хормон – пролактин. Точно той е отговорен за усещането за сексуално задоволство и, уви, за появата на силна сънливост.

 

Нивата на пролактин принципно се увеличават вечер като средство за улесняване на заспиването и поддържане на съня. Затова свръхпроизводството на пролактин при мъжете по време на оргазъм предполага силната зависимост между секса и бързото заспиване след това.

 

Стимулиращ ефект върху съня имат и някои от другите вещества, синтезирани по време на оргазъм при мъжете – вазопресинът и окситоцинът. Тяхната секреция е тясно свързана с тази на мелатонина хормонът на съня.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Учените предполагат, че за следсексуалната сънливост при мъжете има и еволюционно наложени причини. Известно е, че мъжете могат да постигат поредица от оргазми в кратък период от време, стига да позволят на организма да се възстановява между тях. Счита се, че бързото заспиване след секс е естествено наложен гарант, че мъжът ще успее максимално бързо да се възстанови, за да може отново да удовлетвори своя сексуален нагон. Ако се приеме, че сдобиването с потомство е основна еволюционна цел на човека, то максимално бързото навлизане във форма за нов сексуален контакт е оптималното средство за постигането й.