Липсата на сън може да намали сексуалното желание при мъжете, сочи ново проучване, публикувано в сп. American Medical Association.


Голям процент от мъжете работохолици, които намират малко време за сън и почивка, губят интерес от практикуването на секс, твърдят експерти.


Учени от Университета на Чикаго установяват, че мъжете, които спят по-малко от пет часа на денонощие за период от една седмица имат сравнително по-ниски нива на тестостерон.


Мъжете, които нямат спокоен и здравословен сън имат по-ниски нива на мъжкия полов хормон, тестостерон, се посочва в проучването. Учените намират все повече доказателства, че липсата на сън нанася отрицателен ефект върху нивата на хормоните. Това може сериозно да намали либидото и сексуалния интерес.


Ниските нива на тестостерон са свързани с различни метаболитни проблеми, които увеличават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет тип 2.


Мъжете с ниски нива на тестостерон имат намалена мускулна маса и костна плътност, което води до липсата на енергия, умора и лоша концентрация.

 

NEWS_MORE_BOXЛипсата на сън и лошото качество на съня като цяло все по-често се явяват като ендокринни разрушители, констатира ръководителят на проучването проф. Ева Ван Каутер.


В проучването взимат участие 10 млади мъже, на средна възраст 24 години, които са в добро здравословно състояние. Доброволците са подложени на различни анализи за откриване на евентуални ендокринни и психични разстройства и проблеми със съня.


Мъжете прекарват три денонощия под наблюдението на експерти, като продължителността им на сън е 10 часа. След изтичане на трите дни те са наблюдавани още осем денонощия, но сънят е с 5 часа по-малко.


През последното денонощие на трите и осемте дни, медиците провеждат кръвни изследвания на доброволците.
Резултатите показват, че нивата на тестостерон са значително по-ниски при осемдневния експеримент, тоест при недостиг на сън.За да се възвърне либидото и способността за възбуда, е препоръчително да се набляга на нормалния и здравословен сън, припомнят специалисти.