Медицински лица с дългогодишен опит предупреждават за нарастващия брой здравословни проблеми, причинени от тесни панталони при мъжете.
 
Д-р Хилъри Джоунс, популярен британски лекар, разкрива информация за няколко случая на тестикуларна торзия. Според него състоянието е с тенденция на увеличаване.
 
Тестикуларната торзия е серизно състояние и се развива при невъзможност на семепровода да се движи свободно, поради носенето на твърде тесни и впити панталони или бельо, но най-често - дънки. Това предизвиква усукване на семепровода, което води до исхемично състояние, при което кръвта не достига до тъканите на тестиса. Това болезнено положение налага незабавна хирургична намеса, а ако бъде оставено нетретирано, може бързо да предизвика гангрена на тестисите. Освен, че състоянието е животозастрашаващо, то е почти сигурна присъда за стерилитет.
 
Други опасни състояния, предизвикани от носенето на модерни тесни панталони, са олигоспермия и гъбични инфекции
 
Олигоспермията е медицински термин, с който се означава твърде ниското количество на сперматозоиди в семенната течност и е сред разпространените причини за мъжко безплодие. Притискането на скротума твърде плътно до тялото предизвиква механично напрежение на тъканите и покачване в температурата на тестисите, което вреди на сперматогенезата - производството на мъжки полови клетки. Здравето на половите жлези при мъжа се отразява пряко и на нивата на тестостерон - най-характерният хормон за силния пол, който има редица физиологически и психологически ефекти при мъжете.
NEWS_MORE_BOX
 
Повишаването на температурата и ограничаването на площта за нормална функция на кожата в слабинната област са предпоставки за развитие на бактериални и гъбични инфекции, за чиито причинители се създават добри условия за размножаване. Те могат да наложат приема на антибиотици и да обременят за дълго време сексуалния живот.
 
Специалистите препоръчват да се носят само панталони, които имат достатъчно място за свободна позиция на скротума. Най-малките сигнали за дискомфорт от страна на слабините означава, че дрехата, която ги притиска, ги уврежда. Същото важи и за бельото - то трябва да е свободно, не плътно прилепнало.
 
Д-р Джоунс приканва хората да не избират стила пред здравето си.