Интересна връзка намират изследователи от Университета на Пенсилвания, Университета на Орегон и Университетската педиатрична болница на Филаделфия между способностите за самоконтрол и работната памет. Вярно е, че в труда става дума за тийнейджъри, и то в уменията им да упражняват самоконтрол по отношение желанието си за секс, но то дава достатъчно основание за размисъл за всички останали групи в репродуктивната възраст.

Изследователите констатират, че тийнейджърите, които не успяват да овладеят сексуалния си нагон, имат слаба работна памет. Изследването е било насочено специално към изучаването на връзката контрол на импулсивността и когнитивните способности при юношите.

В психологията работната памет се разглежда като сегмент на краткосрочната памет, която помага за формирането на дългосрочната памет и използването на информацията за дълъг период напред във времето. Добър пример за работна памет е извършването на математическо действие като събиране на две числа.

Участвалите гимназисти в проучването са отговаряли на поредица въпроси на компютър, в това число за сексуалния им опит, рисково поведение, включително дали практикуват небезопасен секс и имали ли са интимни отношения с няколко партньора.

NEWS_MORE_BOXРезултатите от анализа показали, че тези, които не се справят добре с учебния материал и имат ниски оценки, са същите, които първи са пробвали секс. И обратното, тези тийнейджъри, които използвали работната си памет завидно, избирали да отложат задоволяването на нагона си, независимо дали става въпрос за секс с друг или чрез самозадоволяване. При тях също така способността да се концентрират била и по-силна.

Все още изследователите не са наясно с механизма, който стои зад тази връзка, но са сигурни за наличието ѝ. Освен това, и работната памет, и склонността към рисково поведение могат да бъдат повлияни от други фактори като степен на зависимост от родителите при взимането на решение, касаещи ги пряко тях, както и финансовото им състояние.

 


Така че очевидно жените са абсолютно прави да не търсят за дългосрочна връзка мъже, които демонстрират пред тях нагона си.