1. Сексът облекчава главоболието

Една от ползите за здравето от секса е болкоуспокояващият му ефект.
 
Хормонът окситоцин се отделя в организма ни всеки път, когато правим секс. Поради тази секреция, се освобождават ендорфини, които са наречени „хормони на щастието“. По-високите нива на ендорфини са свързани с изпитването на положителни емоции, но и с намаляване усещането за болка. 
 
При сексуална възбуда, нивата на окситоцин в организма се увеличават, но те са и причина за получаване на оргазъм.
 
Проучванията показват, че повишаването на нивата на окситоцин може да облекчи главоболие, спазми и болки в тялото.
 

2. Намалява стреса и подобрява съня

Хората, които правят редовен секс, се чувстват по-спокойни, щастливи и се справят по-добре със стреса, отколкото тези, които имат нередовен сексуален живот, показва ново проучване. 
 
След получаване на оргазъм, усещаме силна вълна на спокойствие, освобождаване от напрежението и релакс, затова и обикновено мъжете заспиват след секс. 
 
Мнозина с редовен сексуален живот споделят, че спят много по-добре през нощта и се чувстват много по-жизнени и свежи на следващия ден. А подобряването на съня също допринася за ефективно справяне със стреса и напрежението. 
 
NEWS_MORE_BOX

3. Повишава имунитета


Честотата на практикуване на секс има връзка с функцията на имунната система.
 
Според учени, редовните полови контакти увеличават нивото на имуноглобулин А. Той засилва имунитета и предпазва от настинки, инфекции, грип.
 
Проучване показва, че практикуващите секс веднъж или два пъти седмично, имат 30% по-високи нива на имуноглобулин А, отколкото тези с по-нередовни сексуални преживявания.