Естрогенът, основният полов хормон при жените, играе много по-голяма роля в либидото на мъжа, отколкото се смяташе доскоро.


Понижаването на естрогена у мъже на терапия заради нисък тестостерон води до понижаване на либидото и повишаване на телесната маса, констатира Джоел Финкълстийн, ендокринолог, на база изследване. Това се случва, въпреки увеличаването на тестостерона при терапията, подчертава той в публикацията си в сп. New England Journal of Medicine.


Естрогенът не е просто „женски” хормон и неговият баланс в мъжкото тяло е от огромно значение за доброто зраве. В мъжкия метаболизъм част от тестостерона естествено се превръща в естроген, но той е нестабилен и се разпада, ако тестостеронът е твърде оскъден. Изследвания доказват, че и двата пола имат нужда от ендогенни хормони на противоположния пол, за да поддържат нормален сексуален живот.В изследването са включени над 300 мъже от 20 до 50 години, при които чрез специални терапии се прекъсва продукцията на всякакви полови хормони. След това половината от тях получават медикамент за усилване на тестостероновата продукция плюс плацебо, а другата половина – същия тестостеронен промотор, плюс лекарство, потискащо продукцията на естроген. Резултатите показват значително понижено либидо при първата група и напълно потиснато при втората.


Финкълстийн заключава още, че тестостеронът е основният хормон, определящ обема на активната телесна маса и мускулна сила, докато естрогенът предизвиква натрупване на мазнини.

 

NEWS_MORE_BOX


Специалистът предупреждава, че тестостеронови препарати, хранителни добавки и мазила не трябва да се употребяват без лекарско разрешение. Много от тях са на основата на синтетични хормони, които не могат да бъдат метаболизирани напълно от тялото и да се превърнат в естроген. Това води до дисбаланс в полза на тестостерона, което вече доказано понижава либидото и причинява еректилна дисфункция, понижаване на мускулната и костна маса и депресии.