Сексът по време на менструация може да облекчи спазмите, характерни през този период. При оргазъм мускулите на матката се свиват и освобождават, като с това се освобождава и болката от тялото. По време на секс се отделя допамин, който намалява болката. Отделят се и ендорфини, които правят жената по-щастлива.

 

Секс може да се прави дори в такъв период, с изключение на случаите, когато причинява болка и дискомфорт. Може да намали частично или напълно главоболието и мигрената по време на периода, което се доказва от някои проучвания. Така той може да замени напълно обезболяващите лекарства. Правенето на секс по време на менструация може да съкрати продължителността ѝ. Освен това жените преди и по време на мензеса изпитват по-голяма възбуда, тъй като се получава подуване в областта на таза и гениталиите


Сексът по време на цикъл също може да създаде по-голяма интимност, а колкото повече интимност има в една връзка, толкова по-силна и дълготрайна ще е тя. 

 

Въпреки изброените предимства, сексът по време на месечния цикъл има и някои недостатъци. Най-явният е кървенето, което може да създаде неудобство, както за жената, така и за нейния партньор. Сексът може да бъде още по-неприятен, ако кръвта е по-обилна. Това може да създаде безпокойство, което да намали сексуалното желание.


Когато се прави секс по време на менструация, не е изключена възможността от нежелана бременност, поради което трябва да се вземат подходящите мерки. По принцип шансовете от забременяване по време на мензес са доста по-ниски, но въпреки това е възможно да се случи. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията сексът по време на цикъл може да увеличи риска и от полово предавани инфекции (ППИ), включително ХИВ.