При гъбична инфекция на вагината се изпитват същите симпоми като при бактериална вагиноза и трихомониаза. Ето защо е необходимо да се извърши изследване, което да установи точния причинител за оплакванията. Трите изброени инфекции се поддават на различно медикаментозно лечение.
 

Гъбичките са микроорганизми, които естесвено обитават влагалището и са част от неговата микрофлора. Като част от нея количеството им е ограничено, а дейността им балансирана от останалите условно-патогенни микроорганизми. Често обаче при спад на имунната система числото на гъбичките нараства и води до инфекция.
 

В повечето случаи гъбичната инфекция се дължи на Candida albicans. Ръстът на кандида се повишава, когато числото на Lactobacillus acidophilus спадне във вагиналната микрофлора. Подобен дисбаланс се получава при прием на антиботици, при по-високи нива на естроген, женски полов хормон, при бременност или хормонозаместителна терапия, проблеми и заболявания на обмяната на веществата като диабет, отслабнала имунна система.
 


При гъбична инфекция се наблюдава дразнене, зачервяване на кожата, отичане на тъканите, сърбеж. Понякога оплакванията включват парене и болка при уриниране или при коитус. Повечето жени описват наличието на гъст, плътен секрет без миризма, наподобяващ пресечено мляко - силно бяло течение. Оплакванията се влошават седмица преди началото на менструалното кървене.
 

Желателно е консултация с акушер-гинеколог да се направи при първите неприятни усещания. Получаването на резултатите от изследването по-скоро и преминаването към терапията ще даде по-бърз ефект, за разлика от протакането на проблема.
 

Прегледът не бива да се отлага въобще при бременност. Взимането на секрет, дори в това положение, не носи неприятни усещания, но за това пък гарантира надежността на състоянието. Гъбичните инфекции са често срещан проблем при бременните. Установяването им в начален стадий обещава по-бързото им преодоляване и спокойствие на бъдещата майка. Гъбичните инфекции, когато концентрацията им е ниска, не представляват опасност за бременността, но следва да се лекуват, тъй като крият риск от развитие. Опасни са високите стойности на вредните микроорганизми, които могат да навлязат в матката и да инфектират околоплодната обвивка, от там плода. Наличието им не е благоприятно особено към датата на раждане, заради вероятността от инфектиране на бебето при преминаването му през родовите пътища.
 

При гъбична инфекция задължително се изписва локален антимикотичен крем. Понякога само той е достатъчен за туширане на инфекцията. В повечето случаи се налага и прилагане на вагинални глобули, както и на прием на таблетки през устата.
 

Не всички антимикотични медикаменти са подходящи в периода на бременност. Изключен е оралният прием. Ползват се локални средства – крем и при необходимост специални съвместими с бременността глобули.
 

По време на терапията се налага избягване на полово сношение, за да се предотврати рискът от заразяване на партньора и реинфектиране. Освен това, при използването на антимикотични средства презервативите не гарантират защита от нежелана бременност.
 

За съжаление, гъбичната инфекция рецедивира често при повечето жени. В случай, че на година се случват четири и повече такива прояви е желателно да се потърси по-сериозна причина за тях. Установяването на нивата на кръвна захар е повече от желателно.
 

За да се избегне гъбичната инфекция е препоръчително да се поддържа кожата на вагината суха, както и да й се осигурява възможност да диша. За предпочитане е да се носи памучно бельо. Трябва да се избягват синтетичните материи не само на бельото, но и да се ограничава носенето на чорапогащи и тесни панталони, както въобще запарващо облекло. Душ-гелът, пяната за вана, интимните спрейове, ароматизираната тоалетна хартия, ароматизираните тампони и дамски превръзки не са подходящи при склонност към гъбични инфекции. Друг полезен съвет е банските да се сменят веднага след излизане от водата на басейн или плажа.