Девствеността при момичетата е много деликатна тема. Освен моралните и емоционални аспекти тя се свързва и със съзряването.

През първия полов акт е характерно леко усещане на болка и прокървяване, причината е разкъсването на девствената ципа - химена, който се намира на входа на влагалището, но не го затваря напълно.

Разкъсването на химена се нарича дефлорация. Самата дума идва от латинското de - отделяне , отстраняване и flos, floris - цвят , младост , девственост.

Хименът може да бъде разкъсан не само при полов акт, но и при нараняване и обилно кървене.

Понякога разкъсването и отстраняването на химена се налага и от медицинска гледна точка. Причината е наличието на голямата плътност на ципата, която пречи на преминаването на менструалната кръв и се получава запълване на влагалището с кръв, матката и евентуално фалопиевите тръби. Разбира се, това са случаи изключения.

Състоянието е наречено хематоколпос (haematocolpos).

NEWS_MORE_BOX

 

 


Дебелината и протичането на разкъсването на химена са строго индивидуални при всяко момиче. При някои ципата се дефлорира много лесно и понякога дори не се забелязва кървене, при други обаче това може да настъпи при раждане. Има случаи, при които дефлорацията е придружена с кръвотечение, което е възможно да продължи 2-3 дни след първия полов акт. Препоръчително е в този случай да се сподели опитът с близък възрастен и се извърши консултация с акушер-гинеколог.

В много случаи при липсата на интимност дълго време след първия полов акт, при коитус - полов акт - може отново да се изпита болка и дискомфорт от момичето. Понякога това се дължи на частично зарастване на девствената ципа.

Има случаи, при които по време на първия полов акт девствената ципа не се разкъсва напълно, а частично, което е напълно достатъчно за нормалното преминаване на мъжкия полов член. Пълното разкъсване на химена тогава става след първото раждане.

Напоследък нашумя прилагането на процедури за реконструкция на химена, хименопластика. Подбудите на младите жени за предприемането на подобни действия се дължат на желанието да покажат на бъдещия си мъж или любим колко им е скъп.

Разбира се, много хора са на мнението, че това е чисто емоционална и подсъзнателна заблуда, тъй като полов акт отдавна се е осъществил и само възстановяването на девствената ципа не може да върне девствеността.