Възпалителните заболявания на маточната шийкацеврицити, се причиняват от неинфекциозни и инфекциозни причинители. Към първите спадат локални травми, новообразувания, физически и химически агенти, благоприятстващи  развитието на условнопатогенната флора на влагалището. Основните инфекциозни причинители са бактерии и вируси.
 

1. Гонорея

Нарича се още “трипер”. Това е едно от най-широко разпространените сексуално-трансмисивни заболявания. Причинителят е бактериален - Neisseria gonorrhoeae, и засяга половите органи, аноректалната област и орофаринкса. Важно значение има асимптомното носителство - 50 % от жените и 20% от мъжете. Появата на оплакванията се дължи на първоначалното атакуване от причинителя на епителните клетките на лигавицата на маточната шийка и уретрата. В острия стадий на заболяването бактериите са разположени вътреклетъчно, а в хроничния – извънклетъчно.

Първите симптоми на заболяването се появяват след инкубационен период от 2 до 10 дни. При жената най-често са засегнати уретрата и ендоцервикса, което се изявява със смущения в уринирането и по-обилен гноевиден генитален флуор. Разпространението на причинителя асцендентно по гениталния тракт води до усложнения – ендометрит, салпингит, тазово-възпалителна болест. При мъжа гонореята протича най-често с клиниката на уретрит, епидидимит или простатит.  Инфекция на ануса и орофаринкса се среща и при двата пола и се дължи на различни сексуални практики.  Възможно е да се наблюдава и множествена форма на трипера със засягане на кожа и лигавици, стави и вътрешни органи.


NEWS_MORE_BOXИнфекция на новороденото – често двустранен гноен конюнктивит, се предава директно от майката на плода при преминаването му през родилните пътища по време на раждането. Профилактира се с накапване на разтвор от сребърен нитрат във всяко око на детето след раждането.

Диагнозата се поставя чрез различни изследвания, едно от който е  микроскопско изследване на уретрален или цервикален секрет, оцветен по специална методика.

Лечението включва и двата партньори. Извършва се с антибиотици. Едно от тежките усложнения на гонореята е стерилитетът.
 

2. Хламидийна инфекция

Заболяването е също често срещано и е една от причините за стерилитет при жената. Причинителят е Chlamydia trachomatis. Значение за разпространението му има асимптомното носителство – 60 % при жената и 20 % при мъжа.

Хламидиите са микроорганизми с бифазен клетъчен цикъл - интра- и екстрацелуларен. В екстрацелуларното пространство те съществуват като елементарни телца, метаболитно неактивно. Попадат в клетката, преминавайки през нейната мембрана и се превръщат в ретикуларни телца. В интрацелуларната фаза, използвайки енергия от клетката-гостоприемник, причинителят се дели активно. При достигане на голям брой на ретикуларните телца, клетката се разрушава и хламидиите попадат извън нея, готови да инфектират нова.

Инкубационният период на заболяването е от 5 до 21 дни. Симптомите най-често включват умерено генитално течение с цервикален произход, нарушение в уринирането и тежест в областта на малкия таз. Лигавицата на маточната шийка лесно кърви при допир. Инфекцията може да се разпространи към маточните тръби и да доведе до салпингит и тазово-възпалителна болест. Усложненията на заболяването протичат със запазено общо състояние на жената и слаба симптоматика, но водят на по-късен етап до стерилитет.

Диагнозата се поставя най-вече чрез доказване на хламидийна ДНК и РНК в цервикален или уретрален секрет или откриване на серумни антитела.

Лечението се провежда с антибиотици и задължително включва сексуалния партньор от последните 60 дни.