Почти всяка жена в някакъв период от живота си получава по-обилно влагалищно течение, което предизвиква в нея притеснение и определен физически и психически дискомфорт. Поради богатата медицинска терминология, която се изполва, много от дамите се чувстват объркани при съобщаване на диагнозата и не са наясно точно от какво боледуват и каква е причината. Затова в следващите редове ще разясним тези няколко понятия:

Вулва (Vulva) е сборно понятие и с него се отбелязват външните полови органи на жената - големи и малки срамни устни, срамното възвишение, клитор, предверието на влагалището, перинеума - междинница, девствената ципа, както и кавернозните тела и Бартолиновите жлези. Възпалението на вулвата се нарича вулвит и се причинява от различни патогенни микроорганизми, най-често населяващи чревната флора.

Влагалището (на лат. Vagina, на старогръцки Colpos) е част от вътрешните полови органи и представлява тръбовиден мускулест орган, който свързва вулвата с матката. Понеже в практиката се използват и трите термина е добре да се изясни, че когато има възпаление на влагалището в медицинските документи това състояние може да се отбележи като колпит или вагинит, т.е. двете думи са синоними. Друга дума, която произлиза от Colpos и също често се използва в гинекологичната практика е колпоскопия и в буквален превод означава оглед на влагалището.

Най-честите причинители на инфекции в гениталната област на жената, това са бактерии, вируси и гъбички. Поради тесните пространствени взаимоотношения е трудно едно възпалително заболяване да остане локализирано само в един участък на гениталния тракт. Доста често се стига до разпространения на инфекцията и тя засяга обикновено както влагалището, така и вулвата и затова лекарите отбелязват едно такова състояние като вулвовагинит. Разбира за поставянето на тази диагноза трябва да има и необходимите симптоми: зачервяване, болка, сърбеж и изтичане на патологичен влагалищен секрет - характерна клинична картина.

NEWS_MORE_BOXВулвовагинитът може да се причини от гъбичка, принадлежаща към рода Candida. Обикновено се касае за Candida albicans. Възпалението, което причинява тя, се нарича кандидоза. Най-често този микроорганизъм инвазира лигавиците и кожата, но може да предизвика системни инфекции като се разпросранява по кръвен път. От бактериалните причинители най-често срещани са хламидии и гонококи. Възпалителните заболявания, които причиняват те, се наричат съответно хламидиаза и гонорея (трипер).

Предразполагащи фактори за възникване на инфекция на вулвата и влагалището са бременност, захарен диабет, антибиотично лечение, прием на кортикостероиди, промяна в нивата на женските хормони и др. Тези състояния и заболявания водят до промяна в естествената среда на влагалището, която се поддържа от млечно-киселите бактерии на Дьодерлайн. Нормалната вагинална флора има едно определено ниво на киселинност, чрез което се възпрепятства навлизането и развитието на патогенни микроорганизми.

Като цяло, за да изясним всичко свързано със състоянието ни, е необходимо да разговаряме свободно с нашия акушер-гинеколог и да го попитаме за онова, което не разбираме и ни притеснява.