С понятието вулва се означава комплексът от външни женски полови органи – големи и малки срамни устни, лонно възвишение, клитор, Бартолинови жлези, предверни жлези и влагалищно преддверие. Възпалението на вулвата се означава с понятието вулвит, като момичетата, които все още не са навлезли в пубертета и жени в менопауза имат по-висок риск от развитие на вулвит – причината са ниските нива на естрогени. Вулвитът не е сам по себе си патологично състояние, а комплекс от симптоми, които могат да са сигнал за патология на вътрешните полови органи. Понякога вулвитът е придружен от болезност в областта на външните гениталии, известна като вулводиния.

 

Етиологията на вулвитът е разнообразна, тъй като областта на външните полови органи е предразположена към възпаление и раздразнение, поради влажността в тази област. Вулвитът се наблюдава по-често сред жени с повишена чувствителност към различни вещества, тъй като една от причините за възникването му е алергична реакция. Използването на вагинални кремове, душ гелове, дезодоранти и други продукти за поддържане на интимна хигиена може да се отрази неблагоприятно и да предизвика местно възпаление и кожни промени.


 

Друга причина за възникването на вулвит може да бъде алергична реакция към спермициди (химични средства за контрацепция под формата на кремове, гелове, супозитории, които предотвратяват оплождане чрез блокиране дейността на сперматозоидите), към дамски превръзки, тоалетна хартия и др. Използването на вагинални душове нарушава киселинния баланс във влагалището и също може да бъде причина за вулвит. Вулвит може да се развие и вследствие на дълъг престой с мокър бански костюм. Бактериална или гъбична инфекция също може да стои в основата на проблема.

 

Вулвитът протича с характерна симптоматика. Сред симптомите особено характерни са болката, зачервяването и сърбежът на вулвата. Възможно е да се образуват мехури, пълни с течност, както и да е налице вагинално течение. Кожата около гениталиите е с люспест вид и бели петна. Поради болезността на областта твърде честите ежедневни хигиенни грижи биха влошили симптоматиката, поради което се препоръчват сутрешен и вечерен тоалет с топла вода.

 

Поставянето на диагноза вулвит става след посещение при гинеколог. Основава се на снетата анамнеза и извършеното тазово изследване. При тазовото изследване гинекологът първоначално оглежда външните гениталии, където може да забележи промените, настъпили при вулвит. Последващият оглед на вътрешните гениталии може да бъде съчетан с вземане на влагалищен секрет за хистология и за микробиологично изследване. Хистологичното изследване би открило промени в клетките на маточната шийка, свързани с преканцерозни и канцерозни състояния, докато микробиологията дава информация за присъствието или отсъствието на инфекциозен агент, който може да е причина за възпалението на вулвата.

 

При пациентки с рисково сексуално поведение е препоръчително тестване за полово преносими инфекции, които също могат да стоят в основата на вулвита. В някои случаи, ако гинекологът забележи кожни лезии, може да се наложи вземане на кожна биопсия за хистологично изследване.

 

Лечението на вулвита зависи от неговия причинител. Понякога е достатъчно само ограничаване употребата на агента, причинил алергичната реакция. При пациентки с естрогенов дефицит се препоръчва локална хормонална терапия с естрогени под формата на вагинални кремове, гелове или таблетки. В някои случаи възпалението може да се третира с кортикостероиден крем, които облекчава възпалението, сърбежа и болката. При бактериален или гъбичен причинител лечението е антибиотично или с антифунгални препарати.

 

За превенция на вулвит се препоръчва използване на кондоми при полов акт, избягване на дълъг престой с мокър бански костюм, ограничаване на вагиналните душове и козметика за интимна хигиена с парфюмни вещества. Препоръчва се използването само на дерматологични тествани препарати и на памучно бельо. Задължително е спазването на отлична интимна хигиена! За известен период от време е препоръчително ограничаване на колоездене и конна езда, тъй като при тези дейности се оказва напрежение в областта на възпаление, което може да влоши състоянието.

 

Вулвитът е често срещано състояние, която лесно се повлиява от лечение. В някои случаи то може да бъде само знак за наличието на друг, по-сериозен проблем, поради което трябва да се използват различни методи за установяване причината за появата му.