Мокрите сънища са често срещано явление както при момчетата в пубертета, така и при мъжете на зряла възраст. Въпреки това, те могат да засегнат дори жените. Трябва да се знае, че те не могат да бъдат контролирани. И все пак не всеки има мокри сънища.

 

Смята се, че 38% от момчетата-тийнейджъри изпитват мокър сън преди да научат изобщо какво представлява той. За това са отговорни по-високите нива на полови хормони. Според други изследвания пък повечето жени преживяват първия си оргазъм, докато сънуват, преди да навършат 21 години.В изследване още се установява, че средно 8% от мокрите сънища са в резултат от сънуване на полов акт. В същото проучване се показва, че мъжете и жените имат оргазъм около 4% от случаите, когато сънуват подобни сънища.


Защо обаче мъжете са по-предразположени към тях? Защото всяка нощ те имат по няколко ерекции.

 

Въпреки това, няма доказателства, че мокрите сънища могат да бъдат причислени единствено към незадоволено сексуално желание. Факт е обаче, че те увеличават честотата си в период на сексуално въздържание.


Смята се още, че спането по корем може да предизвика мокър сън, но доказателствата за това са ограничени, поради което трябва да се направят повече проучвания.

 

Важно е да се отбележи, че мокрите сънища не са признак на болест или състояние, а напротив. Те са нормално явление и може да са признак на здравословно сексуално функциониране. По време на тийнейджърските години е нормално мокрите сънища да се случват много често, а с възрастта да намаляват. Все пак, ако има притеснения, че мокрите сънища са редовни, може да се направи консулт с лекар, за да се разбере причината за тях.


Как може да се намали честотата на мокрите сънища? Смята се, че по-честият секс може да спомогне за намаляването им. Друг метод, който помага в случая, е медитирането или практикуването на техники за релаксация непосредствено преди лягане. Тъй като е възможно натискът върху гениталиите да предизвика оргазъм и да причини мокри сънища, ако е възможно, най-добре е да се спи по гръб.