1. Полова въшливост

Заболяването се нарича още фтириаза и се причинява от половата въшка, която е различна от главовата и дрешната. Коремчето на паразита е широко и сплескано. Размерите му са 1-2 мм. Крачетата са три чифта и са снабдени с здрави нокти, осигуряващи захващането на въшката за косъма. Половата въшка е трудно различима от цвета на кожата.

 


Опаразитяването става най-често след интимен контакт (половият акт не е задължителен). Въшките могат да преживеят до 24 часа извън гостоприемника си. Това прави възможно заразяването при ползване на обща кърпа, дрехи, седлака на автомобил, обществени бани и тоалетни. Половата въшка се прикрепва здраво в основата на косъма, където снася гниди. След една седмица от последните се излюпват ларви, които след още една седмица стават годни да дадат поколение. Паразитите се хранят от гостоприемника си, смучейки кръв.

 

Основен симптом е гениталният сърбеж, проявяващ се особено през нощта. В резултат на сърбежа кожата често се разранява и инфектира с бактерии. При ухапването част от слюнката на въшката попада в кожата и превръща хемоглобина в хемосидерин. На тази химична реакция се дължи появата на кръгли сини (хеморагични) петна по корема и бедрата. Те са от основно значение за поставяне диагнозата.

 

При по-дълготрайно заболяване и по-окосмени индивиди въшката пропълзява извън половата област, достигайки корем, гърди, брада, мишници, вежди и клепачи.

 

Лечението е най-бързо и ефективно при отстраняване на космите в половата област и намазване със специални препарати, унищожаващи паразита и неговите гниди. Задължителна е терапията и за половия партньор. След една седмица лечението се повтаря, за да не се пропусне неунищожена гнида и да настъпи рецидив. Ако пациентът не желае да обръсне космите в половата област, необходимо е останалите след лечението гниди да се отстранят с горещ оцет и развесване с гребен.

 

2. Краста

Крастата е заразно паразитно заболяване, причиняващо се от акар – Sarcoptes scabiei. Той има полусферична форма и 4 крачета, като на първите два чифта са разположени вендузи.

 

След оплождането си женският акар издълбава в роговия слой на кожата тунелчета, установява се в края им и снася на ден 2-3 яйца. От тях се излюпват ларви, които след 3 седмици стават полово зрели.

NEWS_MORE_BOX

 

Обикновено крастата се свързва с лошо хигиенно-битови условия на живот. Заразяването става при тесен телесен контакт – най-вече при секс. Възможно е заразяване да настъпи и при ползване на чуждо спално бельо. Паразитът засяга най-често кожата между пръстите на ръцете и краката, препуциума при мъжете, ареолите при жените, китките. Главата и тилът не са засегнати.

 

Сърбежът е един от първите и постоянни симптоми. Той е най-силен нощем, когато болният се затопли в леглото и това повиши активността на акара. Развива се кожен обрив – малки ивици с червен до сивкав цвят. Това са скабиесните тунелчета, които в единия си край имат подутина. Именно в нея се разполага женският акар. Наблюдават се още малки пъпчици и следи от разчесване.

 

Диагнозата се поставя на базата на анамнезата за появата на сърбеж и няколко изследвания. Доказването на паразита може да се извърши чрез изваждането му от скабиесния ход с игла и наблюдаването му под микроскоп. Друг метод е мастиленият тест – поразената зона се покрива с мастило и се оставя да изсъхне. След това се забърсва. Мастилото изпълва ходовете на акара и ги визуализира.

 

Лечението на крастата задължително включва всички членове на семейството без значение дали те имат или нямат оплаквания. Намазва се цялата кожа, а не само поразените области, в продължение на два дни със специално приготвен разтвор ( бензилов бензоат и рициново масло или препарат със сяра) . На третия болният се изкъпва. Бельото и чаршафите се изваряват. Препоръчително е дрехите на преминат термична обработка – изглаждане с гореща ютия. Ако това не е възможно, се окачват на проветриво място за 7 до 10 дни. В този интервал от време акарите умират.