Вапреки че уж много се говори и много се знае за оралната контрацепция, в женското съзнание все още битуват някои погрешни схващания. Един от най-често задаваните въпроси е дали противозачатъчните влияят на желанието за секс при жените. Отговорът на американските специалисти е категорично не, въпреки че има изключения.

Първите орални противозачатъчни средства са се появили на пазара преди повече от 40 години. От тогава до днес специалистите постоянно обсъждат влиянието на тези препарати върху половото влечение на жените. Journal of the American Medical Association публикува анлизи по темата, правени в продължение на последните 25 години от Джонатан Шафир. Според учения от Университета в Охайо, САЩ, оралните контрацептиви не оказват почти никакво влияние на либидото на жената.

Оралните противозачатъчни средства, прилагани за първи път през 60-те години, са съдържали високи дози естроген и прогестини. Много често високите нива на тези хормони са били причина за напълняване, болезненост в гърдите и гадене. Според Шафър, не самите контрацептиви, а страничните ефекти от тях са причинявали значително неразположение, което намалявало половото влечение при жените. Освен това, твърди той, няма обективна информация и статистически проучвания за нивото на половото влечение, а всички данни са основани на субективни мнения.

Ученият прави също така опит да установи дали съществува определен тип противозачатъчни, които намаляват половото влечение или определена група жени, особено силно подложени на това влияние. Той заявява, че въпреки намаляване на половото влечение при някои жени при приемане на орални контрацептиви, това явление не се подчинява на никаква закономерност.

Направените лабораторни изследвания доказват, че оралните контрацептиви повишават нивото на свободните андрогени, в това число и на тестостерона. Шафър смята, че в организма се извършват химически изменения, но при повечето жени те не влияят на желанието им за секс.

Изследването показва, че намаляване на половото влечение се наблюдава при много малко жени, приемащи контрацептиви, и поради тази причина се смята, че прогестеронът не влияе на желанието за сексуални контакти.

Учените напомнят, че върху половото влечение влияят голямо количества фактори, не само биологически, но и психологически и социални.

Авторът на изследването заключава, че жените могат спокойно да продължават да взимат орални контрацептиви и не трябва да позволяват  на “фактора страх” да повлияе на решението им относно приемането на препаратите.