Не случайно витамин Е е познат като половия витамин или „витамин на секса“. Мастноразтворимият витамин е съставен от съединения, наречени токофероли. На гръцки токос означава потомство, а феро – нося.

От витамина зависят репродуктивните способности на организма. Участва в процесите на овулация и зачатие, но има отношение и към мъжкия инфертилитет, тъй като променя епителните тъкани на тестисите.

Витамин Е влияе на предния дял на хипофизата, който контролира дейността на половите органи. По време на сексуален контакт половите органи на мъжа и жената се нуждаят от допълнително количество кислород, който получават от прииждащата кръв. Витаминът помага на еритроцитите, червените кръвни клетки, да транспортират кислорода, който попада в кръвообращението чрез белия дроб и дишането.

Като антиоксидант витамин Е предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти, каквато, например, е млечната киселина. Недостигът му е причина за получаване на анемия.

Най-подходящо е витамин Е да се приема в естествен вид, в натуралните храни. Иначе може да бъде опасен, особено при хора със сърдечно-съдови заболявания.

Продуктите, в които се съдържа витамин Е, са растително и животинско масло, фъстъци, зеленчуци, банани, мляко, яйца, черен дроб, месо, както и в зародиш на житни растения.

В качеството си на хранителна добавка се обозначава като E307 (α-токоферол), E308 (γ-токоферол) и E309 (δ-токоферол).