Повишеното ниво на холестерол и липиди в кръвта значително повишава риска от спад на сексуалното желание и чувствителност при жената, установиха италиански учени от Университета в Неапол.


Хиперлипидемията води до атеросклероза, състояние, при което на стените на артериите се отлагат мазнини. Те намаляват проходимостта на кръвоносните съдове. Процесът е свързан с развитието на болести на сърцето, инсулти и други заболявания. Една от причините за еректилната дисфункция при мъжете се дължи именно на хиперлипидимията, тъй като се нарушава кръвоснабдяването на мъжкия полов орган.

Медици откриха, че от доброто кръвоснабдяване на гениталиите на жената зависи дали тя ще стигне до полова възбуда. В изследването си те правят сравнение на показатели като степен на възбуда, честота на оргазъм, отледяне на влагалищни секрети и удовлетвореност от половия акт при жени, непосредствено преди менопауза с висок холестерол и липиди в кръвта и жени, чийто стойности са в норма.

Жените с повишено ниво на липиди в кръвта имат по-често от сексуални проблеми. При 32 % показателите са близки до тези, при които се поставя диагноза за сексуална дисфункция или фригидност. Това състояние се среща само при 9 % от жените с нормални показатели. При изследването става ясно, че желанието за секс не зависи от нивото на холестерола и липидите.

Въз основа на резултатите д-р Катрин Еспосито, ръководител на изследването, смята, че за да се подобри сексуалността при жените с високи стойности на холестерол и липиди в кръвта, от полза ще бъде терапията за понижаване на стойностите им. За да се потвърди обаче тази хипотеза, е необходимо да се направят нови изследвания, пише в New Scientist.