На фармацефтичния пазар, през последните години все по често се предлагат продукти, стимулиращи сексуалната активност и помагащи при еректилна дисфункция. Лабораториите,  създали продуктите за стимулиране на мъжката потентност се стремят да разработят продукти, които да  стимулират и жените.
 

Въпреки многогодишните задълбочени опити и проведените изследвания фирмата-производител на Виагра прекрати по-нататъшни изследвания. Учените допускали, че както влияе на мъжката сексуалност, медикамента аналогично ще повлиява и женското желание за секс. На практика обаче се оказало, че виаграта не дава резултати нито по отношение на желанието, нито и по отношение на подобряване на сексуалната функция. Направени били стотиците тестове, които обаче не дали очакваните резултати. Поради тази причина медикамент повишаващ либидото на жените и регулиращ техните сексуални проблеми все още е само химера.
 

Според учените, препаратите, които се предписват при сексуални смущения при мъжете, не действат при жените поради ред причини. Като основни се явяват  биологическите  и  хормоналните различия, психологията, емоционалността и дори културните модели.
 

Психолозите са категорични, че  един мъж и една жена изживяват и изразяват своята сексуалност по абсолютно различни начини. Така например при мъжа възбудата и желанието са тясно свързани, докато при жената това не е така.
Специалистите  са установили, при мъжете чувството за възбуда  активира определени  центрове в главния мозък, които при жената остават относително спокойни, дори когато тя е възбудена. Установено е още, че при мъжа,доминира физическата възбуда, докъто механизмът на желанието у жената се влияе много повече от психологични фактори и от интимната комуникация между партньорите.