Препаратите от групата на Виагра или силденафила, са медикаменти, чието основно активно вещество води до селективно инхибиране активността на ензима фосфодиестераза 5, в резултат на което по-продължителна дилатация а кръвоносните съдове на пениса и поддържане на ерекцията. Наскоро бяха изложени притеснителни факти относно наличието на подобно въздействие и върху съдовете на ретината на окото. Отчитани са известни смущения в зрението на лица, които дълго време приемат подобни медикаменти.

Изследване на фармацевтичната компания Eli Lilly обхвана 244 души, сред които 30-65 годишни, приемащи силденафил и ли друг подобен препарат - тадалафил, както и плацебо. Преди, по време и след изпитването е оценен офталмологичния статус на участниците. Към края на проучването не бяха установени драстични разлики в зрителната острота сред групите, приемали активното вещество и тези с плацебо.

В действителност, според специалисти е необходим очен преглед сред лица със съдова генеза на еректилната дисфункция. Тя се явява на фона на множество рискови фактои за сърдечно-съдовата система и приемът на фосфодиестеразни инхибитори може да има ефект върху ретината. Редно е да се провежда изследване за диабетна ретинопатия, макуларна дегенерация или съдови изменения в ретината, във връзка с по-високата им честота с напредването на възрастта и генерализираното въздействие на рисковите фактори довели и до импотенция.


На практика приложението на 50мг силденафил или 5 мг тадалафил не оказва статистически значими клинично изявени поражения над зрението.