Вазектомията е малка хирургична процедура, която прави мъжа стерилен. По време на операцията лекарят прекъсва пътя на vas deferens (семепровод - „тръбичката“, която извежда спермата от тестисите).

 

Всеки мъж има по два семепровода – по един за всеки тестис. Веднъж блокиран ли е пътят на спермата, мъжът престава да има оплодителна способност.


 

Сега ново проучване показва, че една такава интервенция може да е много по-опасна за здравето, отколкото сме си представяли.

 

Учени от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън, Масачузетс, установили, че тя е свързана с появата на рак на простатата. Това важи особено за господата на възраст над 35 години, при които рискът от заболяване е най-висок.

 

Още по-плашещият момент в изследването е, че болестта се обостря и туморът става в пъти по-агресивен от преди при страдащите от рак на простатата мъже, които преминават през операция.

NEWS_MORE_BOX

 

В проучването са участвали близо 50 000 американци, проследявани в периода между 1986 г. и 2013 г.

 

Всеки четвърти участник вече е преживявал вазектомия. Оказало се, при тях рискът от заболяване е с 10 на сто по-висок, ако преди това не са били болни и достигал до 20%, ако коварното заболяване вече било диагностицирано.

 

„Това изследване не задължава мъжете да се откажат от намерението си за вазектомия. Тя обаче явно не е никак безопасна за здравето и затова пациентите трябва да са много добре информирани за рисковете от нея, преди да предприемат една толкова важна крачка“, посочва д-р Катрин Уилсън.

 

Тя припомня, че според статистиката ракът на простатата е водеща причина за смъртните случаи при мъжете в Щатите.