Патологичното вагинално течение е един от проблемите, с които жената често се сблъсква. Понякога то е израз на хормонални промени, понякога зад него се крие инфекция, а нерядко се оказва, че всичко е в границите на нормата.

 

Гъбичките, и по-специално представителите на рода Candida, са особено често срещан повод за търсенето помощта на гинеколог или венеролог. Кандидата се смята за нормален обитател на човешкото тяло. Тя може да бъде изолирана от кожната повърхност, от лигавицата на храносмилателния тракт и от тази на влагалището. Благодарение на баланса между Candida и другите представители на обичайната флора не се стига до патологични изяви. При определени обстоятелства обаче този род гъбички могат да станат изключително опасни и да предизвикат здравословни проблеми със сериозни усложнения.


 

Известно е, че нормален обитател на влагалищната лигавица са бактериите на Дьодерлайн, или т.нар. лактобацили. Благодарение на тях гликогенът, нормално съдържащ се в епителните клетки, бива метаболизиран до млечна киселина, а тя понижава pH на средата и има мощно протективно значение. Всички фактори, които могат да се отразят на тази флора, дават благоприятен терен за инфекции, включително и гъбични.

 

Нормалното вагинално съдържимо е бистро до белезникаво, вискозно, с дискретна миризма. Обемът му е индивидуален, променлив през отделните етапи на менструалния цикъл. Секретът, наблюдаван при кандидоза, е по-гъст, по-обилен, бял, с консистенция, често оприличавана на извара, и със специфична миризма. Той е съвсем различен при други инфекции като гонорея, вагиноза, трихомониаза и т.н. Обикновено се придружава и от упорит сърбеж, зачервяване на външните полови органи, парене при уриниране, болезненост при полов контакт.

 

Патологичното развитие на кандидата най-често е свързано със състояния, които отслабват имунитета или нарушават баланса на нормалната флора. Обикновено то се проявява клинично след употреба на антибиотици или при лечение с кортикостероиди. Като друг повод са изтъквани още психически стрес, недоспиване, неправилно хранене, подлежащо заболяване. Наблюдава се по-често през втората половина на менструалния цикъл, което гинеколозите обясняват с повишеното ниво на прогестерона и по-интензивното отпадане на епителни клетки във влагалищното съдържимо през този период.

 

Тези клетки са с високо съдържание на гликоген, натрупан през първата половина на цикъла, под влиянието на естрогените. Именно гликогенът предразполага към свръхрастежа на гъбичките. Допълнителен принос в това има и намаляването на киселинността на средата преди и по време на самата менструация. По време на бременност също сравнително често се наблюдава патологичното бяло течение, вероятно отново свързано с промени в рН. Много често гъбичните инфекции са наблюдавани при захарен диабет, както и при други заболявания с компрометирана имунна система.

 

Предразполагащи към нарушаване на баланса на нормалната флора са и някои други фактори. Такива са употребата на различни спрейове, гелове, кремове в интимната област. Нередовната смяна на превръзки, използването на тампони, вагинални душове, прибягването към спермицидни гелове, гъби, диафрагми и цервикални шапчици или вътрематочни устройства като средство за контрацепция също могат да имат неприятни и упорити последствия. Противозачатъчните с високо съдържание на естрогени създават благоприятен за гъбичките терен. Носенето на синтетично, тясно бельо води до изпотяване, щателното подсушаване след баня също е желателно. Кандидозата не се смята за сексуалнотрансмисивна инфекция, но ако партньорът има изразен баланит, не е изключено и това до окаже влияние.

 

Към диагнозата насочват оплакванията. Повечето жени смятат, че познават характера на течението, типично за състоянието, но сравнително често самодиагностицираната гъбична инфекция се оказва погрешна. Затова е важна консултацията с гинеколог или венеролог. Диагностична стойност имат както самият гинекологичен преглед, така и микробиологичното изследване. Обикновено нативният препарат изяснява случая, но е възможно да се наложат и културни посявки.

 

Симптоми, подобни на споменатите по-горе, са описвани и при свръхрастеж на лактобацили. Друго заболяване, което се свързва с дисбаланс по отношение бактериите на Дьодерлайн, е бактериалната вагиноза. Тя се причинява от коки, Gardnerella Vaginalis, също обичайно откривана във влагалищната флора, но в минимални количества. При нея обаче патологичното течение има други характеристики, специфично от които е миризмата на риба, засилваща се след полов контакт, поради алкалния характер на спермата.

 

Много често кандидозата преминава сама, но нерядко е необходима намесата на антимикотично средство. Такива са достъпни под формата на локални средства или перорални препарати. Схемата на приложение се предписва от гинеколога. За качествено овладяване на инфекцията е желателно курсът на лечение да бъде спазен по препоръките на лекаря и медикаментът да не се спира след овладяване на симптомите. Това обикновено настъпва скоро след започването му. Достъпни са медикаменти за минимален срок на прием, но това се отразява и на цената. Обикновено оплакванията спират до няколко дни. Желателно е по време на лечението да се избягват полови контакти. Партньорът не се налага да се лекува, освен в случаите на клинично изявен микотичен баланит.

 

В около 5% от страдащите микозата е рецидивиращ проблем, изявява се клинично поне четири и повече пъти през годината. Причината за това може да бъде неправилното лекуване – най-често спиране на антимикотичното средство по-рано от предписаното. Винаги обаче трябва да се търси и подлежащо заболяване, което да нарушава нормалният баланс на вагиналната флора.

 

Как да се предпазваме? Както вече стана въпрос, необходимо е свеждане до минимум използването на всякаква интимна козметика и провеждането на вагинални промивки. Посочените локални средства за контрацепция, освен вътрематочните устройства и пероралните противозачатъчни, са сравнително рядко използвани у нас. Личната хигиена и качественото бельо са важни за гинекологичното здраве. При жени, при които микозата е често явление, се препоръчва избягване използването на басейни, незабавна смяна на бански костюми.

 

Особено внимание следва да се обърне на антибиотичното лечение. В страната ни то е широко достъпно, без лекарска рецепта, самоназначава се със или без повод, не се приема правилно. Антибиотиците действат не само срещу патогенните бактерии, но и срещу нормалната флора. Употребата им често води до микотични усложнения. Затова трябва използването им да става при строги индикации, по назначение на лекар и по преценка на фона на профилактична доза антимикотичен препарат.

 

Страничните ефекти на противогъбичните средства са рядко срещани, но все пак възможни. Някои медикаменти могат да имат неблагоприятни взаимодействия с други приемани лекарствени средства, както и да оказват вредно влияние при бременност и кърмене. Затова следва да бъдат изписвани от лекар след изключване на възможните рискове.