Човешкото съзнание прекарва голяма част от времето си насочвайки мисли и действия към избора на подходящ партньор и създаването на наследници. Предаването на гените в следващото поколение – рано и често, е водещ инстинкт в животинския свят. От еволюционна гледна точка размножаването е най-важната стъпка за развитието на вида и се базира предимно на сексуалната селекция – избора на партньор с най-подходящи физически и генетични черти за създаването на здраво поколение. Тези черти дават най-голям шанс за оцеляване на бъдещото поколение и повечето са видими с просто око, но имат по-силно значение за подсъзнанието.
 
Красотата например, е един от най-ясните признаци за физическо здраве и плодовитост. Но самата красота не се изразява само в големи мускули при мъжете и големи гърди при жените – билатералната (двустранната) симетрия е много по-важна. Липсата на симетричен баланс в пропорциите на човешките черти се интерпретира като белег за стресов фактор, с който организмът не се е справил и се възприема като отблъскваща.
 
Привличаща е друга характеристика – отношението между големината на ханша и таза: когато обиколката на ханша е по-тясна от тазовата и мъжете и жените автоматично биват привлечени – това е сигнал за добри нива на половите хормони и физическата издръжливост.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Някои фактори са невидими и трудно доловими, като феромоните. Те са подобни на хормоните съединения изпращащи химични сигнали, но не в тялото, а извън него. Според няколко научни изследвания, жените могат да долавят силни сигнали от телесният аромат на мъжете, като това дали са генетично съвместими – колкото по-подобни са генетично, толкова по-силно привличане се изпитва.
 
Единствената разлика в правилото е, че се предпочитат – напълно несъзнателно партньори, у които се долавя различни белтъци на имунната система, познати като MHC (основен комплекс на тъканната съвместимост). Комбинацията на гени, кодиращи различни свойства на MHC дава на следващото поколение по-силна имунна система, което автоматично прави привлекателно долавянето на сигнал за чуждо и различно MHC.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео