Бразилски учени са открили, че успехът на ин витро оплождане (IVF) зависи от годишния сезон през който е отделена яйцеклетката, съобщава ScienceDaily.
 
 

Изследователи от Центъра за асистирана репродукция в Сао Пауло, анализирали цитологичните и биохимични параметри на яйцеклетки взети от 1932 пациентки, с репродуктивни проблеми, подложени на ICSI оплождане. Методът ICSI е подобен на метода IVF, но при него в яйцеклетката се инжектира сперматозоид с помощта на специална техника

 

При 435 от жените (22,5 %) манипулацията  е извършена през зимата, 444 (23%) - през пролетта, 469 (24,2%) - през лятото и 584 (30,3%) - през есента.

 


Било установено, че процентът на оплодените яйцеклетките, получените годни за имплантиране ембриони, имплантацията им в матката и настъпването на бременност се различават при отделните групи участнички в изследването.

 

Оказало се, че честотата на успешно оплодените яйцеклетки е значително по-висока през пролетта (73.5%) в сравнение със зимния сезон (67.9%). През лятото и есента процентът на успешните оплождания бил съответно 68,7 и 69 на сто.

 

Анализът на получените данни показва, че шансът за успешно оплождане на яйцеклетки, отделени през пролетта е 1,45 по-висок, отколкото през останалите сезони.


Според ръководителя на изследователския Daniela Braga, наблюдаваната зависимост може да се дължи на влиянието на нивото на естествено осветление за производство на гонадотропин-освобождаващия хормон от хипоталамуса, който контролира изработването на полови хормони.

 

Това се потвърждава от факта, че през пролетта били отчетени  по-високи нива от 17-β-естрадиол (основен естроген), отколкото във всеки друг сезон.

 

Авторите на изследването съветват жените, особено тези, които са имали неуспешен опит за ин витро в миналото, да предпочетат пролетта като сезон, през който да се извърши изкуственото оплождане.