Уринирането след секс е строго препоръчително, особено за жените. С него се изхвърлят бактерии, които могат да причинят различни инфекции.

 

Половият контакт е рисков фактор за инфекции на пикочните пътища (UTI), а по време на секс бактериите могат да преминат от гениталиите в уретрата. Тя е тръба, която свързва пикочния мехур с уретралния отвор, откъде излиза урината. Тогава бактериите проправят път от уретрата към пикочния мехур и причиняват инфекции на пикочните пътища. Уринирането изхвърля тези бактерии извън тялото.Смята се, че жените имат до 30 пъти по-голяма вероятност да развият инфекция на пикочните пътища отколкото мъжете. Това се случва поради 2 причини. Първата е свързана с това, че женската уретра се намира по-близо до влагалището и ануса. Това означава, че бактериите лесно могат да се разпространят от тези области до уретрата. Второ, уретрата е по-къса при жените, отколкото при мъжете, а това означава, че бактериите, които влизат в уретрата, могат да достигнат по-лесно до пикочния мехур.

 

Колко скоро след секс трябва да се уринира? Няма препоръчително време за това, въпреки че според някои изследвания това трябва да се случи до 30 минути след секс. Като цяло, колкото по-рано се уринира, толкова по-рано ще се изхвърлят бактериите и ще се предотврати тяхното разпространение към уретрата.

 

Приемът на чаша-две вода след секс може да помогне за отделянето на по-голямо количество урина, което е добре за премахването на голяма част от бактериите. За превенция на инфекции трябва да се пие също редовно вода всеки ден, за да се осигури напускане на бактериите от уретрата.


Уринирането след секс не пречи на забременяването. Използването на предпазни средства по време на секс е единственият начин за предотвратяване на бременност. Също така, уринирането след секс не предотвратява полово предавани инфекции (ППИ). Отново използването на контрацептиви по време на секс може да намали този риск.


Трябва да се посети лекар, ако се забележат някакви необичайни или болезнени симптоми по време на секс или непосредствено след това. Симптомите могат да включват болезнено или парещо усещане при уриниране, болка в долната част на корема, мътна урина и др.