Парене, смъдене, сърбеж и болка при уриниране най-често са симптоми на уретрит при мъжете.

Уретритът е възпалително заболяване на пикочния канал. По-често от уретрит страдат мъжете, отколкото жените, тъй като те имат по-дълъг и тесен пикочен канал. Заболяването се появява вследствие на заразяване с болестотворни микроорганизми при полов контакт. Уретритът може да бъде гонореен, след заразяване с гонококи, инфекциозен, при инфекция предадена по полов път с трихомони, хламидия и други микроорганизми или да е вследствие на инфекция на друг орган в тялото, която да се отрази и на отделителната система.

До уретрит водят и някои алергични реакции към храни и лекарства. В този случай почти винаги в пикочния канал се намират наличие на патогенни организми, които поддържат възпалителния процес.

Заболяването може да се появи и след травма на уретрата, което се среща след провеждането на диагностични и терапевтични процедури.

Остър уретрит вследствие на заболяване от гонорея
Първите признаците на заболяване от гонорея се проявяват след инкубационен период от 3-5 дни. При по-висока чувствителност това може да се случи ден след заразяването. При други инкубационният период може да отнеме 2-3 седмици.
Появяват се резки болки при уриниране, чести позиви. Започват да се отделят обилни гнойни секрети от канала на уретрата.
Оплакванията продължават около седмица. След това симптомите отслабват. Заболяването става хронично.
 

Остър негонореен уретрит
Симптомите са почти същите. Липсва силно изразеното възпаление. Изпитва се болка, парене и смъдене в началото при уриниране. Отделят се секрети при канала на уретрата, има зачервяване в областта и отичане. С течение на времето  оплакванията стихват. Тъй като мъжете имат по-дълга или тесен пикочен канала усещат симптомите на заболяването остро. При жените оплакванията са по-слабо изразени и могат да не се забележат.
Нелекувано състоянието води до възпалителен процес и може да се разпространи по целия канал до шийката на пикочния мехур.
 

Хроничен уретрит
Появява се при нелекуван или неправилно лекуван остър уретрит. Заради това че симптомите се изпитват само  2-3 седмици и болката, паренето и смъденето намаляват и напълно изчезват, пострадалият приема, че оплакванията са от временен характер и се успокоява без да се консултира с лекар.

От време на време обаче симптоматиката се изостря, най-вече при фактори, които провокират заболяването – при полова възбуда, простудяване, грип, консумация на алкохол.
Настъпват усложнения на заболяването.
 


Усложнения на уретрита
Заболяването може да се развие в: простатит - възпаление на простатната жлеза, епидидимит - възпаление на придатъците на тестисите, да се стигне до силно стесняване на уретрата. Болестотворният процес може да засегне други органи и системи, както да нанесе поражения на кожата, лигавиците, очите, ставите и други.


Как се поставя диагнозата?
Провеждат се редица лабораторни изследвания, за да се открие причина на заболяването. Извършва се и тест за резистентност на съответните микроорганизми към антибиотици. Възможно е да се наложи уретроскопия на пикочния канал.


Лечение
Назначава се подходяща терапия според причинителя и резистентността му към медикаменти. Болният се поставя на специален хранителен режим, който изключва пикантни и солени храни, за да се подпомогне оздравителният процес.

В зависимост от етапа и тежестта на заболяването продължителността на терапията и дозата на лекарството е различна.

Хроничният уретрит трудно се поддава на лечение. Назначават се и препарати, които да подсилят имунната система, както и процедури – промивки с антисептици и вливания на лекарствени разтвори в уретрата. При стесняване на пикочния канал се извършват манипулации, които постепенно да го разширят.