Пластичната операция за уголемяване на пенис, позната още като фалопластика, е процедура за перманентно уголемяване на пениса. Мъжете се интересуват от тази процедура поради физически и психо-емоционални причини. Обикновено целта на пациентите, подлагащи се на операцията, е не само да повишат увереността и самочувствието си, но и да се справят с проблеми, свързани със сексуалния им живот като лесна уморяемост или импотентност.
 

Какво представлява операцията?

Удължаване
Удължаването на члена е възможно благодарение на факта, че не малка част от него е скрит вътре в тялото. Оперативната техника, която се използва за удължаване на мъжкия полов член, включва разрез с размери 4-6 сантиметра в гънката между пениса и тялото. Същността на процедурата е именно в това – част от тялото на пениса да бъде извадена навън. По време на операцията за уголемяване на члена се извършва частично прерязване на връзката, държаща пениса към срамната кост. По този начин се добавят до 5 сантиметра към дължината на половия член.
 
Удебеляване
За удебеляване на члена най- предпочитаният метод е чрез инжектиране на собствена мастна тъкан (липофилинг). Тя се взима по метода на липосукцията, обработва се по специален начин и се въвежда в тялото на пениса. Така се постига желаното уголемяване на члена, като диаметър и естетично оформяне. Този метод обаче не е постоянен, тъй като мастната тъкан се абсорбира от тялото и ефектът от нея изчезва. По-лош вариант е мастната тъкан да остане под формата на бучки (псевдолипоми) , които силно деформират пениса.
 
За добър резултат и максимално естествен вид от най-голямо значение е правилната техника на инжектиране. 
Инжектирането на силикон и парафин в пениса е абсолютно недопустимо и забранено. Това може да доведе до трайно увреждане на половия орган, защото премахването на тези субстанции е невъзможно, а те водят до хронични възпалителни процеси.
 

Какво да очакваме след операцията?

Възстановяването преминава в 3 етапа:
 
  • 1-ви етап: Първите три дни след операцията е възможно да се усеща парене и дискомфорт, усещане за разпъване на кожата на пениса.
  • 2-ри етап: Между 4-ия до 7-ия ден дискомфортът би трябвало да изчезва. Възможно е при по-силно стискане на пениса той да променя своята форма за известно време.
  • 3-ти етап: Не се препоръчва секс поне през следващите 3-4 седмици. Контролните прегледи са през седем дни, за да се проследи правилното възстановяване на третираната област. Конците се свалят след  10-12 дни. 
 
Приема се, че пълното възстановяване е в рамките на 30 - 90 дни от операцията. Съединителната тъкан, която се образува около пениса, повишава своята здравина до 6-ия месец от операцията. По възможност контролните прегледи се извършват на всеки 30 дни.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Рискове


Ъгълът на ерекция след операцията може да намалее и еректиралият пенис да сочи надолу.
 
Половият акт е некомфортен и нестабилен – след като раната зарасне напълно, мъжът може да забележи, че пенисът му не стои толкова стабилно, колкото преди. Това се случва, защото функцията на сухожилията е да придържат пениса в позиция. При отпуснато състояние това не е проблем, но при ерекция пенисът няма подпора и се движи доста свободно. Това увеличава риска от получаване на фрактура по време на секс.
 
Може да се намали чувствителността, ако при операцията случайно бъдат засегнати важни нерви.
Не е изключено да има недостижима ерекция или болезнена ерекция.
 
Уголемяването на пениса включва оперативно удължаване или удебеляване на органа. Процедурата е решение на емоционални и патологични проблеми у мъжа.