Широко известен е фактът, че цинкът има изключително важна роля за репродуктивната функция при мъжете. Липсата или ниските нива на този минерал понижават нивото на тестостерона и намаляват броя на сперматозоидите при напълно здрави млади мъже, при които не са регистрирани възпалителни и болестни процеси. Високото съдържание на цинк и други полезни химични елементи е причината стридите да имат репутация на силен афродизиак. Друг голям източник на цинк е червеното месо.

 

 


Цинкът е химичен елемент, необходим за растежа и възстановяването на организма. Той участва и в синтеза на няколко важни хормона и стотици ензимни реакции.

 

 

В случай на недостиг на цинк може да се забави растежът при децата, да се намали значително имунната функция, да се забави оздравяването на рани и да се намали натрупването на мускулна маса. С недостига на цинк са свързвани депресията и ракът на стомаха. Проблемът с недостига на цинк обикновено е характерен при нисък прием на животински протеини. Подобен недостиг може да навреди на здравето и да причини развитие на болестни процеси. Вегетарианците и избягващите мазнините са изложени на по-голям риск от недостиг на цинк. 

 

 

Тестостеронът е един крайно важен хормон за мъжете, както и за жените. Той засилва сексуалната активност и капацитет, увеличава обема на мускулната маса, стимулира растежа на костите, влияе положително на енергийния баланс и имунната функция. Лекари забелязват в практиката си увеличаване на броя на мъжете с понижено ниво на тестостерон, което води от своя страна до намалена сексуална активност и дори намален обем на мускулна маса, въпреки редовни тренировки с тежести.

 

 

При мъже, усещащи  полова слабост и общо понижен енергиен тонус, намалено образуване на мускулна маса, се препоръчва изследване на кръвта, което да включва пълен профил на стероидния хормон. Именно стероидните хормони като тестостерона са отговорни за сексуалната активност на мъжете.

 

 

Важно е не само цялостното ниво на тестостерон, но също нивата на свързващия полов хормон глобулин, както и свободния тестостерон. Допълнителният, свободният, несвързаният тестостерон е този, който стимулира половата мощ и растежа на мускулите и костите. 

 

 

Важно е да се знае, че прекаленото изпотяване може да доведе до загуба на цинк до 3 мг дневно. Голяма част от цинка в хранителните продукти се губи при кулинарната и термичната им обработка. Препоръчителната дневна доза е 12-15 мг за възрастни. При недостиг на елемента е възможно да се развият хипертрофия на простатата (неканцерогенно увеличаване на простатната жлеза), атеросклероза и хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези). 

 

 

Естествени източници на цинк са хранителни продукти като месо, черен дроб, морски продукти, пшеничен зародиш, бирена мая, тиквено семе, яйца, обезмаслено сухо мляко. Други хранителни източници са стриди, ядки, фасул, слънчогледово семе, шоколад, но цинкът от животински произход се абсорбира по-добре.

 

 

Практически цинкът е нетоксичен, освен когато се поема в прекалено големи количества или погълнатата храна е била държана в галванизирани съдове. Мегадозите цинк водят до потискане на имунната реакция. Не надхвърляйте дози над 30 мг, тъй като се забавя усвояването на други важни минерали като мед. Високи дози цинк разстройват имунната система и дразнят стомаха, а в големи количества той е по-скоро вреден, отколкото полезен. 

 

 

Лекарите предупреждават, че хора, поемащи повече витамин В6, се нуждаят от засилен прием на цинк. Това важи също за алкохолиците и диабетиците. За мъжете (особено с проблеми с простатата) е препоръчително да поддържат високо нивото на цинк в организма си. За жените с проблеми и нарушения в менструалния цикъл е благоприятно приемането на цинкова добавка, преди да се прибегне до хормонално лечение. Ако увеличавате приема на цинк, това означава, че увеличавате нуждата от витамин А.