Триперът е половопредавана болест, която се развива вследствие на инфекция с бактерията Neisseria gonorrheae. Поради този факт болестта носи още названието гонорея. Заразяването с гонококови бактерии може да стане само при непротектиран полов акт.

Обичайно се развива много характерна клинична картина, която обаче при мъжете и жените може да бъде различна. Причината за това е, че обективните симптоми при мъжете се появяват веднага, докато при дамите може да протече дълъг безсимптомен период. При мъжете клиничната манифестация започва с парене при уриниране и секреция от половия член, придружени от леко повишена телесна температура и развитие на папулозни образувания по хода на пениса. При жените първоначално липсва каквато и да било индикация за наличната находка. Ето защо протектираният секс при случайни запознанства е абсолютно задължителен. В последствие при дамите може да се развие синдром на болки в малкия таз, секреция от вагината и болка при сексуално сношение. Общото за болестта и при двата пола е, че може да се развие гонорея на гърлото при практикуване на орален секс със заразен партньор - обикновено жените развиват заболяването, тъй като практикуват по-често орална любов с мъже, отколкото обратното. Тази болестна форма е асимптоматична при 90% от случаите, а при останалите 10% гърлото започва да се възпалява и зачервява. Възможна е хронификация на инфекцията, която протича като клиничната картина на редуващи се остри фарингити. От друга страна, макар и сравнително рядко, може да се засегнат ставите както при мъжете, така и при жените. Бактериите се разпространяват по хода на кръвоносната система и попадат в ставите. Друга зона, която може да пострада при гонококова инфекция, е кожата. По-редките форми на болестта са на практика усложнения на болестта трипер и те включват развитие на ендокардит или менингит при хора с нарушена имунна реактивност.

NEWS_MORE_BOXДруги по-чести усложнения при болестта трипер на мъжкия пол включват остро и впоследствие хронично възпаление на надсеменниците - епидидимит, както и сериозен простатит или уретрит. И при трите усложнения рисков момент е развитието на импотентност и стерилитет. При дамите липсата на провеждано лечение често води до хронично възпаление на таза, протичащо с много сериозна клинична картина, с водещ болков синдром, тендосиновит на пръстите на ръцете и краката, както и ангажиране на ставите на китките и глезените.
 

Как се лекува неприятната полова болест?


Лечението се провежда в продължение на много време с антибиотици, защото при недостатъчно или изцяло липсващо лечение, заболяването води до стерилитет и при двата пола. При мъжете може да се развие тежък артрит, да се появят белези по пениса и стриктури по уретрата, които да затруднят уринирането. Според историческите данни, трипер навремето е лекуван с живак. Историята твърди, че на военен английски кораб през  1545 г., са открити спринцовки с живак, които вероятно са били използвани за лечение на злощастни моряци, пострадали от болестта трипер. По-късно за лечението на болестта е използван сребърен нитрат, а малко по-късно е въведен и протаргола. В последствие светът навлиза в ерата на антибиотиците, когато до 70-те години гонореята е лекувана основно с пеницилин. През 2007 г. триперът е вкаран в световния списък на Супер-болестите, защото  гонококите са развили резистентност към масовите антибиотици. Именно поради тази причина днес масово за лечението на гонококова инфекция се използват антибиотици от групата на макролидите.

Основно при лечението на тази болест е пациентите да се поставят под "карантина" до провеждане на пълния курс на лечението. Причината е, че пациентите много лесно могат да заразят други хора, тъй като към тази инфекция не се развива имунна памет, а презервативът не дава пълна гаранция за превенция от болестта.