Инфекцията с трихомони може да провокира изменение на клетките и рак на простатната жлеза при мъжете, съобщават учени на базата на изследване. Екип биолози от Вашингтонския университет под ръководството на проф. Джон Алдерет намират самия молекулен механизъм, водещ към злакочественото израждане, се пише в сп. PLoS Pathogens.

Научният екип изследва реакцията на кръвен серум от пациенти с трихомониаза и протеина алфа-актинин, който се отделя от Trichomonas vaginalis. Той стимулира имунната система за отговор при наличието на определен антиген. Оказва се, че едноклетъчният паразит отделя в организма на заразения каскада сигнали чрез белтъци като PIM1, c-MYC и HMGA1.

Известно е, че белтъкът PIM1 провокира растежа на ракови клетки, освен че поддържа активността на останалите молекули в каскадата и контролира активирането на редица гени.

Според учените трихомоните се закрепят за здравите епителни клетки на простатната жлеза, откъдето започват да подават сигналните съобщения, водещи до патологичното израждане на клетките.

Трихомониазата е една от най-разпространените полово преносими инфекции, която в много от случаите протича безсимптомно. Рядкост е мъж да различи признаците на инфекцията. Тогава тя се изявява като уретрит. При половината от жените при заразяване се развива вагинит.

NEWS_MORE_BOX


Характерни са типичните за този род инфекции симптоми като сърбеж, парене при уриниране, обилен секрет от половите органи в жълтеникав, дори зеленикав, оттенък, пенеста консистенция. Погрешка инфекцията може да се вземе за гъбична. Често протича паралелно с други полово преносими заболявания.

Поради безсимптомното протичане в повечето случаи трихомониазата остава нелекувана.

Според изследователите инфекцията с трихомони при мъжете обаче повиша риска от развитие рак на простатата с 40% в по-късен етап от живота.