Трихомониазата представлява полово предавано заболяване, което се причинява от микроорганизма Trichomona vaginalis. Той е описан едва в началото на 20 век, но се оказва, че една голяма част на пикочо-половите инфекции са причинени именно от него. Честотата, с която се среща сред сексуално активното население остава все още висока.


1. Какво представлява трихомониазата?

Трихомониазата е инфекция, която се среща както при жените, така и при мъжете. Трихомоните представляват малки едноклетъчни микроорганизми с крушовидна форма и 4 камшичета, с помощта на които се придвижват и закрепват. Мястото, на което биха могли да бъдат открити са органите на пикочо-половата система, където са причина за развитието на възпалителни процеси. Заразяването най-често става при полов контакт - от партньор, преносител на инфекцията или по индиректен начин - при неспазване на добра лична хигиена и използване на кърпи или принадлежности на заразен. Често се среща и едновременно носителство на други причинители на сексуално-трансмисивни заболявания: хламидии, микоплазми, гонококи и др.
Инкубационният период т.е. времето от момента на заразяване до първите признаци на инфекцията варира между 5 дена и 4 седмици, а оплакванията зависят от общото състояние на заразения човек, от това каква е локалната имунна защита и концентрацията на микроорганизмите при предаване на заболяването.
 


2. Какви са симптомите на инфекцията с Trichomonas vaginalis?

Обикновено при жени заболяването се проявява с жълтеникаво вагинално течение, което има лош и отблъскващ мирис на риба. То е обилно и има пенест вид. Развива се възпаление на влагалището - вагинит, на шийката на матката - цервицит, както и на Бартолиновите жлези.
Неспецифичните симптоми са сърбеж и зачервяване в областта на външните полови органи, оток на лигавицата на влагалището, както и болка по време на сексуален контакт. Trichomonas vaginalis засяга също и долните отдели на уринарния тракт и най-често се изолира от уретрата.
По време на бременност е възможно инфекцията да предизвика преждевременно пукане на околоплодния мехур и преждевременно раждане на детето.
При мъжете трихомониазата се проявява с възпаление на уретрата,т. нар. уретрит. Той се проявява с парене и болка при уриниране, белезникаво тенечие със силно неприятен мирис. Възможно е инфекцията да остане безсимптома при някои хора. От изключително важно значение е наличието на трихомони да бъде открито и лекувано навреме, тъй като е възможно да настъпят опасни за мъжа усложнения, най-честото сред които е възпалението на простатата - простатит и последващ стерилитет.

NEWS_MORE_BOX

 

3. Как се диагностицира трихомониазата?

Прегледът за изясняване на състоянието и поставяне на диагноза започва с разговор и снемане на статус, при който се взема секрет от влагалището или уретрата за микробиологичен анализ. При жените се изследва вагинален секрет, а при мъжете секрет от уретрата. Ако лекарят разполага с микроскоп, би могъл директно да постави секрета сърху предметно стъкло и да го изследва нативно под микроскоп. Възможно е да се използват и по-точни методи за диагностика като пряка имунофлуоресценция.
 

4. Какво е лечението?

Лечението на трихомониазата е комплексно и се основава на използването на лекарствени препарати, които потискат размножаването на трихомоните. Важно при провеждането на лечение е то да се приложи не само върху съответния болен, но и да обхване всички негови полови партньори, независимо дали те имат клинична изява. Trichomonas vaginalis е едноклетъчен организъм и би могъл да съдържа в себе си причинители на други полово-предавани заболявания и това трябва да се вземе под внимание при започване на терапията.