Първа част на материала

 

Естрогенът при мъжете
Самият синтез на естроген и наличието на този хормон в организма на мъжете не може да се разглежда като проблем. Синтезът обаче трябва да е балансиран. Всяка една промяна от нормата, независимо дали над или под, води до нежелани за здравето последици. Например, при клинично изследване, се установява, че при сърдечна недостатъчност състоянието на мъжете с най-високи, но и с най-ниски стойности на естроген, е най-критично.
При друго изследване се открива, че приемът на тестостерон във вид на хранителна добавка подобрява вербалните способности и ориентацията в пространството. Приемът на добавката, заради действието на ензима ароматаза, повишава и нивото на естроген. Ако ензимът е блокиран, съответно и естрогенът няма да се повиши. Вследствие на това се подобрява ориентацията в простраството, но не и речевите способности. Това е добър аргумент, който показва ползата от иначе женския хормон, а дар словото е качество, което все повече е необходимо на мъжете за реализирането им в съвременните престижни професии. Естествено, количеството на естрогена трябва да е строго премерено.
 Как да не се наруши тънката червена линия на синтез на естрогена в мъжкия организъм? Затлъстяването е най-рисковият фактор за нарушаване на здравословната граница на баланса. При това състояние синтезът на тестостерон се понижава. Клетките на мастните тъкани излъчват естроген. Физическите упражнения помагат не само за поддържането на добра фигура и мускулатура, но и за по-добър хормонален баланс. Това предпазва и от изявата на хронични заболявания.
Допълнителните килограми много над нормата са причина за влошаване на качествата на спермата – това категорично сочат проучвания през последните няколко десетилетия. Фактите показват тревожен извод – от година на година мъжете са все по-малко мъже. Защо:

  • Консумацията на алкохол повишава отделянето на естроген в мъжкия организъм.
  • Химикалите, отделящи се от пластмасовите изделия също са фактор, който нарушава баланса между половите хормони.

Между другото второто дава основание да се ограничава използването на пластмасови изделия от мъжа. Важно е, представителите на силния пол, например, да не притоплят храната си в микровълновата фурна в пластмасова опаковка или съдове. Водата в пластмасови бутилки не бива да се оставя на слънце, тъй като в този случай в нея се отделят повече вещества от противопоказния за мъжете материал.


По принцип, нивата на тестостерон и естроген, се проверяват чрез несложни кръвни тестове. Дисбалансът може успешно да се третира чрез медикаменти, предписани от специалист - вариант, както за мъжете с висок синтез на естроген, така и за тези, които имат предписано лечение с тестостерон – тъй като, както бе споменато вече, допълнителният прием на тестостерон води до синтез на естроген чрез ензима ароматаза.
Едно от средствата за нормализиране на естрогенните нива е веществото, намиращо се в ципата на червените сортове грозде и червеното вино, ресвератрол – въздейства върху ензима ароматаза. Броколите и подобните на тях зеленчуци, карфиол, брюкселско зеле, също спомагат за поддържането на хормоналния баланс.


Здравословното съотношение между естрогена и тестостерона е критично при мъжа – за неговата жизненост, енергичност, издръжливост, мускулна маса, плътност на костите и превенция на хроничните заболявания.


Същите фактори, които допринасят за наддаване на тегло и недостатъчно наличие на мускулна маса, влияят негативно и на нивата на тестостерон, т.е. понижават го, и нивата на естроген – повишават го, което пък от своя страна още повече предразполага към напълняване и се получава порочен кръг...


Дисбалансът между тестостерона и естрогена при мъжете следва да бъде разпознаван и третиран. Чрез постигане на баланс в хормоните отново, мъжът ще открие колко по-добре се чувства и ще предотврати доста неизбежни в противния случай проблеми...