Сексът има множество доказани ползи за тялото. Той може да помогне за намаляване на болката, улесняване на съня, укрепване на имунитета, но също така може да има ефект върху настроението, като прави човека тъжен и замислен. 

 

Тази тъга се нарича още посткоитална дисфория. Иън Кернер, секс терапевт, твърди, че състоянието се характеризира с чувство за тъга, гняв и стрес. Според него това се случва често след оргазъм. Състоянието може да се изпита по време на полов акт и най-вече с партньор, с когото се чувства голяма близост и когато сексът е емоционален и отношенията между партньорите са трайни и дълбоки. Той твърди, че това се случва също по време или след мастурбация. 


 

Проучване от 2015 г. на жени показва, че 46% от тях са го изпитали поне веднъж, а 5% съобщават, че са се чувствали тъжни и самотни след секс няколко пъти в период от четири седмици. Друго проучване пък установи, че почти толкова мъже – 41% са го изпитали, а 4% от тях са заявили, че редовно изпитват състоянието. Според учените получаването на посткоитална дисфория при мъжете може да е свързано със сексуална дисфункция и психологически стрес, в резултат на което те изпитват дори депресия след секс.


Според Иън Кернер състоянието на тъга - посткоиталната дисфория е свързано с хормоните. При жените по време на секс и оргазъм може да се освободи хормонът окситоцин, хормонът на любовта, който улеснява привързаността. 


Другата причина за тъга и плач е, че сексът прави някои хора по-уязвими, а тази уязвимост може да предизвика сълзи и множество други емоции. Плачът, подобно на оргазма, е един от най-добрите начини за освобождаване на чувствата. 


Според терапевта Кернер, ако се изпитва посткоитална дисфория след секс, може да се направи консултация със специалист. Така може да се разбере причината човек да се чувства емоционално негативно след сексуални взаимоотношения или след самостоятелна мастурбация.